Tencent сграбчи аниме-бизнеса

Компанията навлиза смело на китайския аниме-пазар, оценяван на $31 милиарда

11:46 | 16 март 2016
Обновен: 12:06 | 16 март 2016
Автор: Кирил Петков
Лулу Чен, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лулу Чен, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Синеок нинджа с искряща руса коса и мустак стои на чело на кампанията на Tencent Holdings Ltd., целяща да привлече погледите и портфейлите на китайските фенове на аниме. Героят Наруто, емблематичният японски герой от комиксите, известни като манга, вече не е сам на сцена. Той е част от съзвездието от героите, които Tencent събира, за да заведе китайските тинейджъри на лов за безсмъртие или да ги привлече в хитова банда за търсене на пиратски съкровища. Тяхната мисия: да помогнат на най-голямата азиатска интернет компания да примами повече клиенти в сайтовете си за видео и съобщения. Коментар на Лулу Чен, Bloomberg в предаването First Up на Bloomberg TV.

Защо Аниме?

Ако погледнем какво прави Tencent, ще видим, че те са придобили авторското право на над 300 японски аниме-герои и работят със стотици местни студия в Китай. Целта е създаване на цяла вселена от супер-герои и истории. Възползват се от лесния преход между комикса, анимацията, телевизионните сериали, фирмите, играчките и мобилните игри.

 

Говорили сме за това. За манга течението, което възникна около японските комикс книги. Наруто, разбира се, извиква детските ни спомени. Но какъв е потенциалът в това бизнес-пространство?

Това, което прави Tencent не е много по-различно от това, което прави Marvel, създавайки своя собствена вселена от супергерои. Компанията счита, че добрата авторска идея е като пилешкото ястие – трябва да бъде сервирана по много различни начини. Това, което Tencent предлага на студията, е безпрецедентен обем на трафика, който се гарантира от QQ и WeChat, които са много мощни мобилни приложения за съобщения. Освен това, когато хората публикуват в аниме-платформата те генерират мощен инструмент за обратна връзка чрез препоръките в чат-групите и форумите. Съществува и едно течение, паралелно с комикс-движението, известно като „воал от куршуми“, чрез което създателите непрекъснато и ежедневно могат да споделят и да свързват своите герои и истории, докато преди този процес можеше да отнеме месеци.