Макрон се стреми да забави разширяването на ЕС

Големите губещи от плана на френския президент ще са страните от Западните Балкани

16:10 | 18 ноември 2019
Обновен: 16:13 | 18 ноември 2019
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон иска процеса по присъединяването на нови страни членки в Европейския съюз (ЕС) да бъде по-труден. Това потвърждава френското безпокойство относно потенциалното присъединяване на страните от Западните Балкани към икономическата общност и може да влоши отношенията между Париж и Берлин, съобщава Bloomberg.

В документ, разпространен до европейските правителства, Франция посочва, че процесът по разширяване на ЕС трябва да е по-постепенен, условията за членство да са по-строги, а процесът – обратим. Евентуалното приемане трябва да бъде само в дългосрочен план и след реформирането на Европейския съюз, се посочва в документа.

Двама европейски дипломати, пожелали да запазят анонимност, твърдят, че френското предложение е равносилно на ограничаването на разширяването на Европейския съюз. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията във вторник. Преди няколко седмици Франция изрази позиция против приемането на Албания и Северна Македноия в ЕС.

Повечето европейски правителства, включително и германското, гледат на Балканите като проводник на руско влияние и нестабилност. Именно поради това подкрепят европейската интеграция на страните като начин за стабилизиране на региона. Френското предложение идва дни, след като Макрон даде заявка за сближаване с Москва и заяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“.

От документа става ясно, че Франция предлага преговорите за присъединяване да са в 7 етапа и отговарянето на стандартите за върховенство на закона на ЕС да са част от първия етап. А ако страните от Западните Балкани се съгласят на по-бавния процес по присъединяване, може да получат по-големи финансови стимули, включително и достъп до структурни фондове от бюджета на ЕС.

Достъпът до митническия съюз и единния пазар ще бъде гарантиран преди получаването на членство, докато преговорите може да бъдат блокирани по всяко време, предлага Франция.

Относно разширяването на ЕС има две различни позиции – тази на Германия и тази на Франция. Според Берлин присъединяването на страните от региона към най-големия търговски клуб в света ще донесе стабилност в Европа. От друга страна, Франция предлага реформи и задълбочаване на европейските политики преди присъединяването на балканските страни.