Toyota увеличава дела си в Subaru до 20%

Японските компании планират да разработват съвместно автономни автомобили

18:25 | 27 септември 2019
Обновен: 18:25 | 27 септември 2019
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японският автомобилен производител Toyota увеличава дела си в конкурентната компания Subaru. По този начин най-големият автопроизводител в Япония ще притежава близо една пета в Subaru и си отваря възможността за засилено производство на електрически и автономни коли, както и за предоставянето на различни транспортни услуги.

Subaru също ще придобие дял в Toyota, за да се засили сътрудничеството между двете компании. Toyota увеличава акционерния си дял в Subaru от 17% до 20%, като покачването на дела е за 75 млрд. йени (700 млн. долара). Японският производител планира да включва продажбите и печалбата на Subaru в следващите си отчети.

Toyota първа придоби дял в Subaru през 2005 г. Най-голямата японска автомобилна компания, германският автопроизводител Volkswagen и други фирми от индустрията формират подобни партньорства заради прехода към електрически превозни средства.

„Това е част от усилията на Toyota да намира съюзници“, коментира анализаторът в Bloomberg Татсуо Йошида. „Компанията се подготвя за бъдещето в индустрията, което ще включва технологии за автономни автомобили“, обяснява той.

Subaru и Toyota произвеждат съвместно автомобили от началото на партньорството им. Toyota е произвела 10.6 млн. автомобили и камиони през 2018 г. От друга страна, Subaru е по-малкият производител с близо 1 млн. произведени превозни средства през изминалата година, което е спад от 5% на годишна база.

Toyota притежава акции и в Suzuki и Mazda.

“За Toyota партньорството дава достъп до технологии за автономно управление на коли, сигурност и безопасност“, смята Йошида. „Това са всички елементи, които Toyota не притежаваше“, допълва той.

„Чрез съюза Toyta ще добави близо 50 млрд. йени към годишната си печалба“, прогнозира анализаторът в Macquarie Capital Джанет Луис. „Споразумението е от полза и за двете компании. Чрез него Subaru също ще има достъп до технология, която не би могла да разработва самостоятелно“, обяснява тя.