Йелън допусна увеличение на лихвите през декември

Икономиката се подобрява, смята председателят на Федералния резерв. Акциите и еврото се понижиха

19:05 | 4 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви пред Конгреса на САЩ в сряда, 4 ноември, че подобряващата се икономика залага условията за увеличение на лихвените проценти през декември, ако икономическите данни убедят управляващите централната банка, че инфлацията ще се повиши с времето. Темпът на растеж след това ще е плавен.

По време на изслушването си пред комитета за финансови услуги в Камарата на представителите тя подчерта, че икономиката върви добре и вътрешното потребление расте със солиден темп . Ако данните продължат да показват растеж и по-твърди цени, увеличението на лихвите през декември би било "жива възможност", заяви тя в отговор на въпрос на демократката Каролин Малони, представител от Ню Йорк.

В изявление, последвало заседанието през октомври, Федералният комитет по откритите пазари заяви, че ще обсъди увеличаването на лихвените проценти на следващата си среща, като се позова на солидните темпове на потребление на домакинствата и бизнес инвестициите.
Все още няма решение за времето на увеличение на лихвите, предупреди Йелън. "Това, което комитетът очаква е, че икономиката ще продължи да расте с темп, който е достатъчен, за да генерира по-нататъшно подобрение на трудовите пазари и да върне инфлацията към целта от 2% в средносрочен период", каза тя, цитирана от Блумбърг.

Безработицата бе 5.1% през септември, малко над 4.9% - ниво, което паричните власти оценява като задоволително. Бюрото за статистика на трудовия пазар ще обяви данните за октомври в петък.
Виждам, че степента на незаетост на трудовите ресурси намаля значително от началото на годината, макар напоследък да има известно забавяне в създаването на нови работни места, каза председателят на Фед.

Централните банкери в САЩ държат основния лихвен процент близък до нулата от 2008 г., като очакват икономиката да се доближи до пълна заетост.

Изявлението на Йелън доведе до по-висока доходност по облигациите (понижение на цената) и понижение на акциите. Доходността по 10-годишните облигации се повиши на 2.24% - седемседмичен връх. Eврото се понижи до 1.0856, най-ниско ниво от 7 август. За това допринесоха и данни, обявени в сряда, включително ръст на PMI индекса за производствената активност извън промишления сектор.

Заседанието на Федералния резерв е на 15-16 декември. Трейдърите, анкетирани от Bloomberg, вече смятат, че шансът за повишение на лихвените проценти, е 58%, докато преди месец на това мнение бяха 33 на сто.

Изслушването на Йелън на моменти бе напрегнато. Председателят на комитета за финансови услуги на Камарата на представителите Джеб Хенсарлинг, заяви, че не трябва да се позволява на Фед да скрива регулаторната си дейност от американския народ и Конгреса, като се позовава на традиционната независимост на паричната политика. По думите му комбинацията от липсата на прозрачност и новите регулаторни правомощия (по закона Дод-Франк) е опасна смес.