Защо светът трябва да е загрижен за забавянето на китайската икономика?

Ако икономиката на Китай отчете спад, последствията за световната икономика ще са необратими

17:00 | 22 септември 2019
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool

Икономиката на Китай продължава да се забавя. Официалната прогноза за ръст от между 6% и 6.5% е рекордно ниска. През второто тримесечие на тази година беше отчетен ръст на икономиката от 6.2%, който е най-слабият от 1992 г., когато китайското правителство започна да представя икономически данни за тримесечията. Най-видимата причина за сегашното състояние на китайската икономика е търговската война между Пекин и Вашингтон, чийто ефект се отразява в световен мащаб, пише Bloomberg.

1. Какво обяснява притесненията

Китайската икономика, чиято стойност е 14 трлн. долара, отговаря за близо една трета от глобалния икономически растеж през всяка година. Това прави втората по големина икономика значим двигател за създаване на работни места и подобряване на жизнения стандарт навсякъде по света. Сътресенията в икономиката на еврозоната правят продължителния растеж на Китай изключително важен. Ако забавянето на китайската икономика се ускори, негативното влияние върху световната икономика ще е осезаемо. Забавянето на растежа не е необичайно – то се случва през определен период, но спад би бил изненадващ и ефектът ще е много по-силен.

2. Какво лошо има в ръст от 6%

Китайската икономика има дълг и способността ѝ да го изплаща зависи от силния растеж за генериране на достатъчно приходи. Слаб растеж поставя под въпрос способността на Китай да изплати правителствените и корпоративни дългове, които по изчисления на Bloomberg са напът да достигнат над 300% от брутния вътрешен продукт до 2022 г. Колкото по-голям става този дял, толкова по-голям ще е ефектът върху световния икономически растеж. Освен това растежът на китайската икономика вероятно ще продължи да се забавя и може да спадне до под 6%, ако Пекин не въведе стимули.

3. Как се усеща забавянето

Забавянето се отрази значително на трудовия пазар и производителността в предприятията. Дефлацията се засилва, след като китайският индекс на цените на производителите се е забавил до нула процента през юни, а впоследствие започна да отчита спадове на годишна база. Слабите потребителски разходи удариха международните компании, включително Apple и Prada. Търговската война удря износа, а вносът в Китай от САЩ, Япония и Южна Корея намалява, като тенденцията е показателна за генералната промяна в световната търговия. Глобалната икономика може да загуби 585 млрд. долара през 2021 г. заради несигурната търговска ситуация, показват изчисления на Bloomberg.

4. Колко може да се влоши ситуацията

Ситуацията вероятно ще се влоши, тъй като няма перспективи за разрешаването на търговския конфликт между САЩ и Китай. Бизнес активността в различни страни намалява. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на Сингапур, чиято икономика е силно зависима от вноса, отчете най-голямото си понижение от 2012 г. В Азия и Европа редица предприятия усещат негативния ефект, докато сигналите за растеж в САЩ са смесени. Междувременно митата принудиха принудиха десетки компании да преместят производството извън Китай в страни като Виетнам.

5. Защо китайската икономика се забавя

Ако изключим влиянието на търговската война, подобен темп на икономически ръст не може да продължи вечно. Също така има по-малко възможности за инвестиции. Проблемни звена са „битките“ на президента на Китай Си Дзинпин срещу големия дълг на Пекин и замърсяването на въздуха.

6. Какво прави Китай

Стимулите след световната финансова криза спасиха Китай от рецесия, докато САЩ понесоха тежки удари. Сега властите в Пекин се стремят да ограничат негативния ефект от потенциална рецесия. Китайската централна банка обяви през септември, че ще инжектира 900 млрд. юана (126 млрд. долара) в икономиката, като ще свие резервите на банките. Планът за фискални стимули на правителството включва намаляването на данъците с 2 трлн. юана, което да подкрепи икономиката. Пекин отслаби правилата за използването на правителствени дългове за някои инфраструктурни проекти и даде обещания да обнови стотици хиляди стари сгради. Народната банка на Китай призова финансовите институции да не намаляват ипотечните лихви въпреки облекчените условия. Властите подкрепиха малките фирми, увеличиха ликвидността за малките банки и призоваха големите финансови компании да продължават да инвестират, за да се избегне свиване на икономиката. През юни беше представен план за икономически стимули, който предвижда да се засили потребителското търсене на автомобили и електроника.