Саудитска Арабия бърза да възстанови производството на петрол след атаките с дронове

Saudi Aramco ще разчита и на глобалната си мрежа за съхранение

13:31 | 15 септември 2019
Нефтопреработвателен комплекс на Saudi Aramco. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Нефтопреработвателен комплекс на Saudi Aramco. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия бърза да възстанови производството си на петрол, след като дронове атакуваха ключов нефтопреработвателен комплекс на Saudi Aramco. Това ограничи производството на петрол на саудитската компания наполовина, което се равнява на 5% от доставките в световен мащаб. САЩ обвини Иран за нападението, пише Bloomberg.

Държавната енергийна компания Saudi Aramco загуби продукция от близо 5.7 млн. барела петрол на ден, след като 10 дрона атакуваха най-големия нефтопреработвателен завод в Абкайк и второто по големина петролно поле в кралството, се посочва в официалната позиция на саудитската компания.

Нападението нанася удари върху петролните пазари и хвърля сянка върху подготовката на Saudi Aramco за продажбата на висок дял. Ситуацията може да обедини Саудитска Арабия и САЩ срещу Иран, чието правителство подкрепя различни групировки в Йемен и Ливан.

„Сътресенията са меко казано значителни“, коментира изпълнителният директор на нигерийската държавна петролна компания Nigerian National Petroleum Меле Кяри. „Ако трусовете са с продължителен ефект, това ще бъде огромно предизвикателство за петролните пазари“, допълва той.

Това е най-голямата атака върху петролната инфраструктура на Саудитска Арабия от нападенията на Садам Хюсеин по време на войната в Персийския залив. Щетите подсказват за уязвимостта на саудитската индустрия, която доставя 10% от лекия суров петрол в световен мащаб.

Подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен поеха отговорност за нападението, но държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини директно Иран. Външното министерство на Иран определи обвиненията на Помпео като „безпочвени“.

Нефтопреработвателни комплекси в Саудитска Арабия и чуждестранни петролни танкери в Персийския залив попаднаха под обсега на серия от нападения през последната година. Напрежението между Техеран и Вашингтон ескалира, когато президентът Доналд Тръмп реши да оттегли САЩ от ядреното споразумение.

Aramco се възстановява

„Работата по възстановяването на производството е в процес и прогресът ще проличи през следващите 48 часа“, обяснява президентът на Saudi Aramco Амин Насер. Aramco се стреми да компенсира клиентите, които са били засегнати от недостига в резервите.

Saudi Aramco, която произвеждаше по 9.8 млн. барела петрол на ден през август, ще може да осъществява доставките през следващите седмици, тъй като ще разчита на глобалната си мрежа за съхранение. Саудитската компания пази милиони барела в танкери в кралството, както и в три стратегически обекта в Холандия, Япония и Египет.