Ще успее ли Япония да избегне автомобилните мита на САЩ?

Очаква се двете страни да сключат търговска сделка в края на септември

11:43 | 27 август 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg

Япония сигнализира, че иска да се размине от заплахата от нови автомобилни мита, преди да се стигне до търговска сделка със САЩ. Президентът Доналд Тръмп е оставил вратата отворена за въвеждането на нови мита в сектора, пише Bloomberg.

Тръмп заяви, че не обмисля да въвежда мита към този момент, след като той и японският министър-председател Шиндзо Абе обявиха в неделя, че са близо до сключването на търговско споразумение. Вероятно сделката ще бъде финализирана в края на септември. Въпреки това заплахата от нови мита е налице, тъй като президентът коментира, че не изключва въвеждането им на по-късна дата.

„Искам да разреша този проблем в последните етапи от търговските преговори със САЩ“, заяви министърът на икономиката на Япония Тошимитсу Мотеги пред репортери в Токио във вторник.

Опасността от въвеждането на нови американски мита върху вноса на превозни средства и автомобилни части е надвиснала над индустрията и големите търговски партньори на САЩ, след като Департаментът по търговията обяви през февруари, че този внос може да наруши националната сигурност на страната.

Тръмп защити тази позиция през май, но отложи налагането на мита в сектора поне до ноември, за да позволи в този период да се преговаря за търговски сделки с Япония и Европейския съюз.

Според споразумението Япония ще премахне митата върху американския внос на селскостопански продукти. На срещата на лидерите на Г-7 Тръмп заяви, че Япония ще купува по-голямо количество пшеница и царевица от САЩ, което ще облекчи негативното влияние за американските фермери от търговската война с Китай.

В замяна САЩ ще намалят митата върху някои японски индустриални стоки, без това да включва автомобилите. Голямата цел на Япония е да избегне удари върху своята автомобилна индустрия.