САЩ биха загубили повече от търговска война с ЕС, отколкото с Китай

През ноември Вашингтон ще реши дали да въведе мита върху вноса на автомобили от Европа

17:38 | 22 август 2019
Обновен: 17:42 | 22 август 2019
Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

САЩ може да загубят повече от пълномащабна търговска война с Европейския съюз, отколкото от настоящия им конфликт с Китай, смятат експерти, пише Investor.bg, като цитира CNBC.

Американският президент Доналд Тръмп запази твърдата си реторика срещу Европейския съюз, въпреки че през последните месеци се съсредоточи върху митата за китайски стоки. Но администрацията му трябва да реши през ноември дали да въведе налози върху една от най-значимите индустрии в Европа – автомобилната.

Вече са в сила мита върху европейските стомана и алуминий, които накараха блока да въведе налози от 25% върху американски продукти на стойност 2,8 млрд. долара през юни 2018 г., а в момента тече спор за Airbus и Boeing. Според експерти обаче по-широк спор с Европа ще бъде много по-вреден от настоящия конфликт с Китай. Лидерите на Г-7, обединяваща седемте най-големи икономики в света, ще обсъдят световната търговия на среща във Франция по-късно тази седмица.

„Търговията между ЕС и САЩ е от по-голямо значение. Това е най-големият двустранен търговски поток в света“, казва икономистът Флориан Хенс от компанията Berenberg.

„Ако се вземат предвид износът и вносът на стоки и услуги, двустранната търговия между САЩ и ЕС надхвърля тази между САЩ и Китай през 2018 г. с над 70%“, допълва той.

Данни на Службата на американския търговски представител показват, че през 2018 г. САЩ са внесли стоки от ЕС на стойност 683,9 млрд. долара спрямо 557,9 млрд. долара от Китай. Но износът на САЩ към Европа възлиза на 574,5 млрд. долара при едва 179,2 млрд. долара за Китай. Данните включват както стоки, така и услуги.

„През 2018 г. износът на САЩ към ЕС е бил над три пъти по-голям от този към Китай“, казва Хенс и допълва, че поради това Европа може да окаже твърд отпор на Вашингтон.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че не би искала да се стига до въвеждане на мита, но би го направила, ако САЩ нанесат първия удар.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.