В Москва: Вместо протест на опозицията, шествие на комунистите

Опозицията планира мащабен протест след седмица въпреки арестите на редица видни активисти

15:56 | 17 август 2019
Снимка: Tatiana Balashova/Bloomberg News
Снимка: Tatiana Balashova/Bloomberg News

Руската комунистическа партия проведе шествие в центъра на Москва, като призовава за провеждането на честни местни избори през септември. Междувременно руската опозиция планира да пропусне масовите протести този уикенд за първи път от последните 5 седмици, пише Bloomberg.

Демонстрацията на комунистите започна преди обяд  от улица „Сахаров“, на която традиционно се събират протестиращи. На днешното шествие присъстваха политици от властта и депутати от Държавната дума. През първия час на демонстрацията са присъствали близо 4 хил. души, сочат данни на московската полиция.

Общественото недоволство в Москва се отключи заради отказа на властта да допусне опозиционни кандидати да участват на предстоящите избори през септември в столицата. Решението на Москва доведе до най-големите протести през последните 7 години. През изминалата събота се събраха близо 60 хил. души в центъра на столицата с искане да се допуснат всички опозиционни кандидати до участие в местния вот. През последните седмици на протести в Москва са арестувани около 2 хил. души.

Опитите на опозицията да получат разрешение за провеждането на протест тази събота се провалиха, написа в профила си в социалната мрежа Facebook Андрей Морев, член на либералната партия „Яблоко“. Той призова за легални действия от страна на опозицията.

Опозицията планира да се върне на площадите през следващата седмица. Протестите в Москва продължават, въпреки че редица политици бяха обвинени в организирането на протести без разрешение от местната власт. Опозиционният лидер Алексей Навални е осъден на 30 дни затвор заради призиви за присъствие на неразрешена демонстрация.

Комунистическата партия има представители в парламента, но подкрепата към тях намалява след идването на власт на Путин през 1999 г. Въпреки че партията на Путин губи доверие заради спорната пенсионна реформа, комунистите не успяват да привлекат разочаровани избиратели от „Единна Русия“.