Правителството на Словакия е напът да си осигури трети мандат, но без мнозинство

Точките на напрежение в кампанията са съмненията относно бъдещето на ЕС и мигрантският въпрос

15:29 | 5 март 2016
Автор: Александра Попова
Словашкият премиер Робът Фицо Снимка: Balazs Mohai/Bloomberg
Словашкият премиер Робът Фицо Снимка: Balazs Mohai/Bloomberg

Словаците гласуват днес на парламентарните избори, които изглежда, че ще донесат трети мандат на премиера Роберт Фицо, който обещава да повиши стандарта на живот в източната страна членка на еврозоната и да пази гражданите й от мигрантската криза в Европейския съюз (ЕС), пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Социологически проучвания показват, че партията на Фицо „Смер - социална демокрация“ води. Тя ще спечели между 32,5% и 38,4% от гласовете, което е достатъчно да остане на власт с един или два коалиционни партньора, но не и за самостоятелно управление. Bloomberg посочва и че максималният брой опозиционни партии може да е шест или седем, а сред тях има такива, които искат намаляване на данъците и борба с корупцията.

Това е факт, след като подкрепата за премиера спадна в сравнение със случилото се преди четири години. На изборите през 2012 г. партията на Фицо получи 44,4% от вота. Тогава тази категорична победа позволи на една партия да управлява сама Словакия за първи път от разделението на Чехословакия през 1993 г.

В центъра на кампанията са съмненията относно бъдещето на ЕС, след като страната с население 5,4 млн. души претегля ползите от приемането на еврото през 2009 г. спрямо задълженията, измежду които приютяването на мигранти и оказване на помощ за Гърция.

Фицо се присъедини към съседите си от ЕС - Унгария на Виктор Орбан и Полша на Ярослав Качински, в отричането на нуждата от европейски план за разпределяне на бежанците. Противниците му пък се опитват да привлекат избиратели с мерки за подобряване на публичните услуги, включително болничното лечение и образованието.

51-годишният министър-председател на Словакия изгради предизборната си кампания с твърд тон спрямо „диктаторите“ от ЕС и призова 28-членният блок да разхлаби санкциите срещу Русия заради Украйна.

Освен това той предизвика критики за това, че не успя да се справи с корупцията в съдебната система след скандал заради надценено медицинско оборудване, довел до оставката на здравния министър и правителствения говорител.

Въпреки че претърпя изненадващо поражение на президентските избори през 2014 г., евентуална победа в събота може да направи Фицо първия словашки лидер, който печели трети мандат. Освен това той ще отговаря за словашкото председателство на ЕС, което започва през юли, и ще организира срещи за справяне с мигрантската криза и потенциалния изход на Великобритания от блока.

„Смер“ ще спечели 35% от гласовете, или 62 места в 150-членния парламент, показват резултати от проведено от агенция „Фокус“ в периода 6-14 февруари социологическо проучване. Потенциален коалиционен партньор е Словашката национална партия, която ще получи около 9% и с която „Смер“ управлява от 2006 до 2010 г.

Дясноцентристките опозиционни партии Сиет и Мост-Хид ще спечелят 14% и 8 на сто, съответно. Седем партии ще влязат в парламента, съдейки от допитването до 1 005 души.

Правителството на Фицо продължава да привлича чужди инвестиции. Последната е и най-голямата в историята на страната – автомобилният завод на Jaguar Land Rover за 1,4 млрд. евро. Сделката консолидира позицията на Словакия като най-големия производител на автомобили, падащи се на глава от населението в света, и осигурява темпове на растеж, които са над средните за еврозоната.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. икономическият ръст се ускори до 4,2% на годишна база. Безработицата пък е близо до 7-годишно дъно, въпреки че е 10,4%. Основният индекс на борсата в Братислава - SSI, нарасна с 31,5% през 2015 г., за да се окаже третият най-добре представящт се бенчмарк в региона на Централна и Източна Европа. За два месеца през 2016 г. индексът е прибавил още 8,8% към стойността си.

Експанзията бе комбинирана със строги мерки срещу укриването на данъци, които да компенсират повишените социални разходи. Това е добре дошло за страната, в която жизненият стандарт нарасна от близо половината от средното за ЕС до над една трета от присъединяването през 2004 г. Фицо сега обеща да похарчи още 1 млрд. евро в социалната сфера, ако бъде преизбран.

Въпреки че растежът не може да спре спадащата подкрепа за „Смер“, Фицо води яростна кампания срещу плана на Ангела Меркел за споделяне на тежестта от разрешаването на най-страшната мигрантска криза в Европа от Втората световна война.

Словакия не се намира на основния път на бежанците от Африка и Близкия изток към по-богатите страни членки. През 2015 г. Братислава получи само 330 заявления за убежище и предостави само 8.