Изборите в Турция: коментар на Тим Макензи

Сигурност бе ключовата дума за успеха на Ердоган

07:00 | 2 ноември 2015
Обновен: 15:56 | 2 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Истанбул, Турция, 2/11/2015, снимка: Bloomberg
Истанбул, Турция, 2/11/2015, снимка: Bloomberg

Коментар от Истанбул на Тим Макензи, Bloomberg на изборните резултати в Турция на 2/11/2015:

 Партията на справедливостта и развитието – партията на президента Ердоган оправи предизвикателство към социолозите тук, в Турция, като спечели категорично мнозинство. Голям неуспех за експерти, анализатори и прогностици, които предсказаха повторение на резултатите от юни, когато Партията на справедливостта изгуби мнозинството си и бе принудена да води коалиционни разговори. Тези разговори се провалиха и президентът Ердоган взе решение да свика тези избори.

На това се гледаше като много хазартен ход, но тазвечерните резултати показаха ясно, че ходът е  бил оправдан. От юни насам, напрежение и насилие разкъсваха Турция. Примирието с кюрдските въоръжени групировки на ПКК и правителството се разпадна, което доведе до десетки жертви. Бомбен атентат в Анкара уби над 100 души – повечето от които кюрди, а вината за това бе приписана на Ислямска държава. Правителството предприе репресии спрямо медиите тук, както и спрямо членовете на опозиционни партии и групи. Сега, обаче, те имат това мнозинство, след като изиграха картата на сигурността и това се отплати.

Галерия: Истанбул в нощта на изборите

Конституцията

Не се говори повече за промяна на конституцията, за да се дадат изпълнителни президентски правомощия на Ердоган, а за сигурност – а хората тук се поведоха по това. Предизвикателствата за това ново правителство са огромни. На социалния и политически фронт, разделенията трябва да бъдат излекувани. Как ще се справят те с проблемите с кюрдите, с партизаните и ПКК и примирието с тях? А в икономиката – лирата е една от най-зле представящите се валути на нововъзникващи се пазари през годината, въпреки че през последните няколко седмици се повиши. Инфлацията е над заложеното, безработицата е висока, растежът се забавя, много анализатори твърдят, че е необходима сериозна структурна реформа – все въпроси, пред които правителството ще трябва да се изправи.

 

Кюрдите

Един лъч надежда за противниците на Партията на справедливостта и на президента Ердоган са резултатите на свързаната с кюрдите Народно-републиканска партия, която премина над прага – ще бъде в парламента, което означава, че президентът Ердоган няма да може да промени конституцията преди първо да проведе референдум.