EuroStoxx 600 се покачи с 5% за последните пет дни

Пазарен коментар на Юън Потс, 19.02.2016

14:15 | 19 февруари 2016
Обновен: 16:02 | 19 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато европейските лидери продължават да коментират проблемите на Brexit на срещата на върха в Брюксел,няма съмнение на къде отиват европейските акции. Те преживяха най-добрата си седмица от 2011 година насам. EuroStoxx 600 се покачи с 5% за последните пет дни, а всички акции се търгуват почти без промяна днес. 

Петролът подстрига първия си седмичен напредък през този месец, след като запасите в САЩ отново се повишиха. Данните показват, че доставките в САЩ са достигнали 504 млн. барела, което е 85-годишен връх.

Преди три седмици централната банка на Япония изненада пазарите,  като се присъедини към  политиката на Еврозоната, Швейцария и Швеция и намали лихвените проценти под нулата. Казват, че когато една страна се опитва да защити икономиката си срещу спекулативните капиталови потоци, като Дания и Швейцария, отрицателните лихви могат да бъдат полезни. Но когато става дума за увеличаване на инфлацията и икономически ръст, какъвто е случая с Япония и Еврозоната, по-голямата част от икономистите казват, че негативните лихвени проценти рядко дават резултат. 

Очаквайте видео с целия коментар