Brexit приковава всички погледи

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, 18.02.2016

14:24 | 18 февруари 2016
Обновен: 15:24 | 18 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Сандра Килхоф, Bloomberg TV Bulgaria
Сандра Килхоф, Bloomberg TV Bulgaria

Световната организация за икономическо сътрудничество и развитие намали прогнозите си за световен растеж, като каза, че икономиките на Бразилия, Германия и САЩ се забавят. Това каза в пазарния си коментар от Лондон за предаването "В развитие" Сандра Килхоф, изпълнителен продуцент в Bloomberg TV, Великобритания

Поглеждайки към пазарите, можем да кажем, че STOXX 600 е нагоре с около 1%, каза Килхоф. "Акциите на AIR FRANCE KLM скочиха най-много от 2014 година насам, и бяха най-печеливши от индекса. Това стана, след като групата публикува първия си годишен отчет за оперативна печалба от 2010 година насам. Акциите на Nestle спаднаха с над 3%, след като отбелязаха най-малкия годишен растеж на продажбите от 6 години. Vodafone Group планират да наберат 2,9 милиона паунда, като емитират задължителна конвертируема облигация".

По думите на коментатора, въпреки добрите новини,  свързани с петрола, производителите на суровини отбелязват големи загуби по STOXX 600. "Суровият петрол се покачва през цялата сутрин, след като Иран казаха, че подкрепят сделката между Саудитска Арабия и Русия за ограничаване производството на близки до рекордните нива. Индустриалните данни показаха намаляване в наличността в САЩ".

Що се отнася до валутните пазари, Килхоф каза, че волатилността при паунда срещу еврото е скочила, след като премиерът Камерън възнамерява да търси сделка за условията на членството на Великобритания в ЕС.

Относно последните новини, свързани с Brexit, коментаторът каза, че европейските лидери се срещат в Брюксел днес, за да обсъдят членството на Великобритания в съюза и "изглежда, че дискусиите ще продължат до късно вечерта".

"Един от водещите фондови мениджъри на Великобритания заяви, че Brexit не е толкова голямо притеснение. И все пак всички погледи са насочени към Брюксел и резултата от тази важна среща".

Вижте целия коментар: