Меркел се оттегли от председателския пост в ХДС след емоционална реч

Фаворити за поста на Меркел са Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц

15:55 | 7 декември 2018
Обновен: 15:59 | 7 декември 2018
Германският канцлер Ангела Меркел по време на речта си на конгреса на ХДС в Хамбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел по време на речта си на конгреса на ХДС в Хамбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ангела Меркел се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) с емоционална реч, произнесена пред представители на консервативната ѝ партия, които се събраха, за да изберат неин наследник, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Избраникът ще има всички шансове да стане следващият канцлер на Германия. Фаворити са Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, смятана за кандидат, който ще осигури приемственост, и Фридрих Мерц, опонент на канцлера, който постави под съмнение гарантираното в конституцията право на убежище на всички хора, преследвани по политически причини. Мерц смята, че най-голямата икономика в Европа трябва да има по-голям принос в Европейския съюз.

Меркел заяви през октомври, че ще се оттегли като лидер на партията, но ще остане канцлер след поредицата от неуспехи, последвали противоречивото ѝ решение от 2015 г. да остави отворени границите на Германия за бежанци, които бягат от войната в Близкия изток.

64-годишната Меркел изказа благодарността си пред конгреса на ХДС в Хамбург за предоставения й шанс да служи като лидер на партията 18 години, от които 13 години като канцлер.

„За мен беше голямо удоволствие и чест за мен“, каза просълзената Меркел, която беше аплодирана на крака близо десет минути. 

След като очерта многобройните предизвикателства, пред които е изправена Германия – от бързо променящите се технологии до климатичните промени и глобалното изместване от мултилатерализма към защитата на националните интереси, тя заяви: „Във времена като тези ще защитаваме либералните си възгледи и начина си на живот както у дома, така и в чужбина“.

„През 2018 г. ХДС не трябва да гледа назад, а напред с нови хора…, но в със същите ценности“, допълни Меркел. Тя заяви, че ще остане неутрална по отношение на избора на неин наследник като лидер на партията.

В последната си реч като лидер на ХДС Меркел изтъкна и балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство.

В днешната си реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, каза Меркел, цитирана от AP. 

"Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви Меркел. Тя припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата на ХДС в провинция Саар през 2017 година. Тогава регионалната структура на ХДС бе ръководена от кандидатката за приемник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер. Овациите в залата след тези думи бяха сдържани, тъй като много от делегатите сметнаха изказването ѝ за скрита подкрепа за Крамп-Каренбауер.

Новият ръководител на ХДС ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на конгреса по-късно в петък. Победителят вероятно ще оглавява ХДС на следващите федерални избори през октомври 2021 г.

Допитване на института Infratest по поръчка на ARD показа, че 47% от членовете на ХДС подкрепят Крамп-Каренбауер спрямо 37% за Мерц и 12% за министъра на здравеопазването Йенс Шпан. 

63-годишният Мерц, който изгуби битката за властта от Меркел през 2002 г. и се завръща в политиката след десет години в бизнеса, е подкрепян от членовете на ХДС, които са уморени от политиката на консенсус на Меркел. Тази седмица той спечели подкрепата на ветерани в партията и на бившия финансов министър Волфганг Шойбле.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.