Иван Чакаров, Citibank: Русия се справя по-добре

По-благоприятното движение на развиващите се пазари се дължи на технически, не на фундаментални фактори. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria главният икономист на Citibank Русия, Иван Чакаров.

14:01 | 30 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Иван Чакаров. снимка: Bloomberg TV
Иван Чакаров. снимка: Bloomberg TV

Финансистът Иван Чакаров коментира тенденциите на развиващите се пазари и очакванията си за курса на долdра.

Както знаете, през септември, донякъде обратно на очакванията Фед се въздържа да вдигне лихвите. Това създаде среда, която допринесе за това по-положително развитие в развиващите се пазари. Другата причина за това, по-благоприятно развитие, беше, че според нас, акциите на тези пазари бяха свръхразпродадени, така че инвеститорите видяха възможност да увеличат залозите.

Но след като нарастват очакванията за повишаване на лихвите от Фед, ще се появи отново желание за продажба

Освен това има и геополитически причини, които са важни за слабото представяне на развиващите се пазари (Украйна, Либия, Йемен). Цените на суровините спаднаха доста и това повлия икономики като тази на Русия и Венецуела.

Китай


Част от причината да не бъдeм толкова позитивно настроени към развиващите се пазари е Китай. Той се опитва да се преориентира от инвестиционно-водено развитие към по-балансиран растеж. Смятаме, че този преход ще предполага по-ниска степен на развитие в Китай.
Нашата прогноза е, че през следващите две години китайската икономика ще премине към т. нар. рецесия на растеж. 
В тази връзка истинският растеж в Китай ще бъде 4-5%, по-малко от 7-8%, които виждахме през последните години. Това е по-малко от растежа, който е нужен на Китай за пълна заетост. Това ще създаде много трудности за развиващите се пазари, които разчитат сериозно на Китай за износа си. 

Русия

Това, което е интересно за руската икономика, е че ако бяхме провели този разговор преди 6 до 9 месеца, бихме имали мечи очаквания. В началото на годината прогнозите бяха, че руската икономика ще премине икономически армагедон. 
Тези очаквания не се реализираха, въпреки че руската икономика преминава през труден период поради ниските цени на петрола и санкциите. Руската икономика се справя добре, индексът на Московската борса се представя по-добре. Местният пазар на ДЦК е атрактивен и мисля, че това е най-вълнуващата възможност за инвестиция в инструмент с фиксиран доход на развиващите се пазари.

Той коментира и прогнозата за паритет между еврото и долара, като посочи, че причините за това са две: 

Първо, ръстът в САЩ е по-добър от този в ЕС, а втората причина е лихвеният диференциал, който е в полза на долара. Първата се реализира, а втората - затягането [на паричната политика] в САЩ, се забави. Затова не виждаме все още паритета.
Очакванията, че Фед ще вдигне лихвите се увеличават и тъй като се появяват и очаквания за засилване на количествените облекчения от ЕЦБ през декември, ние мислим, че най-накрая и второто условие ще се материализира.
Смятаме, че през следващите 6 до 12 месеца ще има положително развитие за долара