Д-р Персенски: Очакваме 10% икономии в системата от пръстовия идентификатор

Бизнес старт, 17.02.2016

09:07 | 17 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Д-р Адам Персенски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Адам Персенски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Няма да се закриват болници, а ще се разшири доболничната помощ". Според ръководството на Министерството на здравеопазването, няма достатъчно аргументи за вота на недоверие, който ще бъде гласуван днес в Парламента. За пръв път от 15 години реално се случват някакви реформи и това явно плаши някои политически сили. Това каза д-р Адам Персенски, зам.-министър на здравеопазването в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Едно от твърденията на опозицията е наличието на хаос в нормативната уредба. Това е нещо, с което не сме съгласни. За пръв път има ясен начин как да бъде проведена реформата и как ресурсът да бъде по-ефективно използван. За пръв път вече има реална политическа воля това да се случи".

По думите на експерта, именно наближаващата промяна води до страхове. 

"Нашета цел не е да се ограничи достъпът до медицинска помощ в България, а да се разшири доболничната помощ. За тази година са планирани 560 000 изследвания повече, отколкото през 2015 година. Целта е все по-рядко да се чува "свършиха направленията". Тези допълнителни над 20 млн. лева в бюджета на НЗОК са точно за доболничната помощ".

Това, което предстои е приемането на националната здравна карта, която е базирана на реалната обращаемост на хората по региони в търсене на лекарска помощ. Тя ще покаже и нуждата от специалисти по места - в кои райони и в кои специалности имаме недостиг и излишък, каза Персенски. Лимитът, който се определя е около 35 300 легла, а според статистиката през изминалата година са използвани 26 000 легла. Това което е заложено в Здравната карта надхвърля с около 9 000 нужните легла. 

"Не става дума за пръстов отпечатък а пръстов идентификатор, с който пациентът ще разреши началото на плащането".

По данни от други държави, които са въвели пръстов идентификатор, като Италия, са реализирали икономии в системата в размер на 10%. По думите на събеседника идентификаторът няма да има възспиращ характер, нито по някакъв начин ще разкрива идентичността на пациента. Данните не могат да бъдат складирани, снемани и откраднати. Това е начин идентичността да се свърже с ЕГН-то на пациента. Гратисният период за въвеждане на системата е три месеца, като финансовите икономии се "очакват още в първия месец, в първите отчети".

На въпроса дали парите в системата на здравеопазването са достатъчни, д-р Персенски каза, че "парите в медицината никога не стигат, защото има нови технологии, нови скъпоструващи лекарства, но парите, които се заделят, са достатъчно, стига да бъдат използвано рационално".

Д-р Персенски коментира и т.нар. "листа на чакащите", реформата в спешната помощ, както и темата с ваксините. 

"Всички ваксини в България отговарят на европейските стандарти, включително и "пентаксим", който е френска ваксина, пакетирана в сертифициран от института "Патсьор" турски завод".

Надяваме се реалните резултати от реформата да видим до края на годината, каза още Персенски:

"Подготвен е и пакет от нормативни промени и се надяваме до края на годината пациентите да имат достъп до електронното си досие и да се работи с електронни направления и рецепти".

Чуйте във видеото целия коментар: