Шуйцов: Няма да има обръщане на настроенията на петролния пазар

В развитие, 16.12.2016

14:10 | 16 февруари 2016
Обновен: 15:48 | 16 февруари 2016
Димитър Шуйцов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Шуйцов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Психологическата граница около 30, на която петролът се е закотвил през последните седмици, ще бъде определяща през тази година. Това каза Димитър Шуйцов, дилър международни финансови пазари към инвестиционния посредник BenchMark Finance в предаването "В развитие" на Bloombverg TV Bulgaria.

"Споразумението между Саудитска Арабия и Русия, което всички очакваха, бе разочарование за пазарните участници". 

По думите на експерта, надеждите са били за постигане на споразумение за намаляването на добивите, а не за замразяването им. Фактът, че пазарът не е очаквал такава договореност се е отразил директно върху цената на черното злато. "Петролът падна с близо един долар в рамките на няколко минути. Това беше разочарование за пазарните участници". 

Натискът ще продължи, защото решението няма да обърне настроенията, каза още Шуйцов. "Няма предпоставки това да стане. Съпротива можем да видим около психологически нива, които ще са в границата между 20-25 долара".

"Договореността замразява добивите на на практика най-високите нива, които те са имали".

Според прогнозата на Шуйцов, търсенето на петрол ще остане по-ниско от предлагането, защото двете страни производителки на петрол нямат намерение да отстъпят пазарен дял и към момента ще остане ситуацията, в която имаме свръхпредлагане.

Следващата стъпка, която ще предприемат двете страни, е да включат в споразумението Иран и Ирак, защото това са държавите, които изявяват желание да увеличат значително добивите си.