Стефан Константинов: Не виждам реформите

Бившият здравен министър в "Бизнес старт" с Ганиела Ангелова, 29.10.2015

22:00 | 29 октомври 2015
Обновен: 10:31 | 30 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Стефан Константинов. Снимка: Bloomberg TV
Стефан Константинов. Снимка: Bloomberg TV

Стефан Константинов припомни изказване на министър Петър Москов от миналата седмица, според което касата не е на дефицит.

Един лошо направен бюджет може да обезсмисли здравната реформа, каза той. Веднага ще дам пример с годините 2011 и 2012 г., когато няколко решения в областта на финансите на практика зачеркнаха и направиха невъзможно провеждането на реформа.
Друг е въпросът дали ако дадем много пари, реформата ще стане. Отговорът е "Не". Даването на пари е условие, но само по себе си не значи реформа. Здравната касата поиска бюджет, който е с 8.5% по-висок от тазгодишния. Това е много хубаво и аз съм "За" . Но като здравноосигурен бих казал така: Дали като дадат с 8.5% повече, с толкова ще се увеличи качеството на услугите. А като лекар бих искал да знам, дали като се дадат 8.5% увеличение, моите доходи ще се увеличат поне с половината на тава.
Отговорът е, че към момента няма данни за това, тъй като в самите числа няма нищо реформаторско. Къде най-много се увеличават парите? В перото болници и перото лекарства. 
Ясно е, че публичните средства за здравеопазване у нас са малка величина и има логика да се иска увеличение. Но не виждам реформите. 

Чуйте още във видеото