Халаф: Спирането на огъня в Сирия няма да трае дълго

„Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков от 12.02.2016

21:07 | 12 февруари 2016
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия има около три до четири хиляди души сухопътни войски в Сирия. Това заяви в ефира на „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria журналистът Мохамед Халаф.

Той коментира скорошното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия между режима на Башар Асад и силите на опозицията и последствията от него. „Преди дни режимът на Асад и Русия подписаха договор, позволяващ руските войски да останат неопределено дълго в Сирия, като то може да бъде разтрогнато само писмено и с поне година предизвестие“, каза той като допълни, че за него бе съобщено в руските средства за масова информация, но не и в сирийските.

Халаф не изрази надежда, че споразумението ще трае дълго, позовавайки се на липсата на договореност по ключови аспекти, наричайки го „договореност на хартия“.

„Москва цели да ликвидира опозицията, което е единствената истинска алтернатива на Асад“.

Преди дни САЩ изпратиха пратеник да преговаря с Кюрдската демократическа партия - ПКК, която Турция, ЕС и САЩ обявявиха за терористична организация, каза Халаф, като подчерта, че търпението на Турция скоро ще се изчерпи, заставяйки САЩ „да избират между тях и кюрдите“.

Чуйте целия коментар на Мохамед Халаф във видеото.