Ще направи ли Aramco IPO в Хонконг

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg

13:47 | 12 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Ще направи ли Aramco IPO в Хонконг

Стивън Енгъл, Bloomberg коментира възможността Aramco да направи IPO в Хонконг. Анализ в студиото на Bloomberg в Хонконг на 12 февруари 2016.

 

IPO-то на Aramco ще бъде голямо, ако и когато го направят. Дадоха знак, обявиха го през януари - как проучват  възможностите за много голямо IPO, което вероятно би могло да оцени компанията като една от най-големите в света.

Хора, започнати със ситуацията казват, че един от възможности сценарии би бил бизнесът с рафинериите и доставки да набере 5-10 млрд. долара и оценката на двете дейности да достигне 90 млрд. долара.

Aramco добива целия петрол на Саудитска Арабия.

По 10,25 млн. барела на ден само през декември.

Разбира се, има рафинерии и управлява всички газови находища в кралството.

Това научихме от хора, запознати с този въпрос.

Те казаха на Bloomberg News, че китайските представители предлагат на Саудитска Арабия евентуално двойно листване - в Хонконг и Саудитска Арабия срещу неизвестно каква цена. Но определено ще има китайски инвестиции в Aramco.

Компанията иска да направи IPO на целия или част от бизнеса си. Още обаче не е взето решението за това.

 

Китай внася голяма част от петрола си, а Саудитска Арабия е номер едно чуждестранен източник на петрол за Китай. Около 16% за 2014 - това са последните данни, които имаме.

 

Много стратегически партньор.

Си Дзинпин посети Риад през януари по време на първата си голяма обиколка в Близкия изток като президент.

Решението би дало голяма подкрепа и на Хонконг, който миналата година беше най-големият пазар на IPO в света с набрани общо 32 млрд. долара, което е повече от САЩ.

Председателят на Aramco каза през януари, че компанията вероятно ще продава акции на чужди инвеститори, но беше ясен, че резервите на кралството от суров петрол не се продават.

Така че Китай няма да получи дял в тях.

Но определено това ще бъде стратегическа инвестиция.