Франс Тимерманс се кандидатира за председател на ЕК

Настоящият зам.-председтел на ЕК очаква подкрепата на министър-председателя на Холандия Марк Рюте

10:10 | 11 октомври 2018
Обновен: 10:13 | 11 октомври 2018
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Снимка: Federico Bernini/Bloomberg
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Настоящият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) холандецът Франс Тимерманс потвърди в сряда, че желае да наследи ръководителя на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС) Жан-Клод Юнкер на председателския пост през следващата година, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Euractiv.

Дясната ръка на Юнкер напусна Брюксел, връщайки се в своя роден град Херлен, откъдето направи изявлението.

Тимерманс потвърди дългоочакваното решение, заявявайки: 

„Искам в следващия мандат да бъда председател на ЕК като кандидат от страната на социалдемократите“.

Въпреки че неговата партия претърпя крах на холандските парламентарни избори, Тимерманс все пак ще може да разчита на сегашния министър-председател Марк Рюте, който да го номинира за комисар отново.

Заместник-председателят на ЕК добави, че не е могъл да изчака официалното потвърждение за подкрепа от страна на Рюте, тъй като така ще изпусне предизборната кампания, в която всеки кандидат доизгражда общественото мнение за себе си и изразява своите възгледи.

Юнкер многократно е определял Тимерманс като „царят на по-добрата регулация“ и „паладинът на европейското законодателство“. Той става и вторият кандидат на лявоцентристите за позицията след словашкия политик и настоящ енергиен комисар Марош Шефчович.

Неговата кандидатура почти сигурно няма да бъде подкрепена от Унгария, Полша и вероятно Румъния, така че ще трябва да разчита на други страни.

Както вече стана ясно, ЕС се опитва да отнеме правото на глас на Унгария заради сепаративната политика на премиера Виктор Орбан спрямо мигрантския въпрос.

Тимерманс защити върховенството на закона в продължаващия спор с Полша за въведената преди три години съдебна реформа, като подобна ситуация съществува и при Румъния.

До момента останалите кандидати за председателския пост на ЕК са представителите на Европейската народна партия (ЕНП) германецът Манфред Вебер - фаворит на германския канцлер Ангела Меркел, и бившият финландски премиер Александър Стуб.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московици се отказа от надпреварата, заявявайки, че му липсва достатъчно стабилна подкрепа в неговата страна.

Още подобни новини четете в Investor.bg.