МВФ: Инфлацията във Венецуела вероятно ще достигне 10 млн. процента догодина

За трета поредна година БВП на страната се свива с над 10%

15:07 | 9 октомври 2018
Обновен: 15:07 | 9 октомври 2018
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Равнището на инфлация във Венецуела догодина може да достигне 10 милиона процента. Това прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в обявения си по-рано днес доклад за световните икономически перспективи, съобщава Investor.bg, като цитира БТА.

Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие тази година с 18 процента, което е трета поредна година на двуцифрен спад на икономиката на фона на намаляването на петролния добив и нарастването на политическата нестабилност, допълва Bloomberg. 

Очакванията са, че хиперинфлацията във Венецуела ще нарасне с бързи темпове заради огромния бюджетен дефицит и загуба на доверието към националната валута, се посочва в доклада на Фонда.

За текущата година МВФ прогнозира, че инфлацията ще достигне 1,37 милиона процента, докато при предишната прогноза очакванията бяха за инфлация от 1 милион процента.

За септември инфлацията е била над 81 000 процента, а до края на годината може да прехвърли 1 000 000 процента, обяви снощи депутатът Рафаел Гусман, председател на парламентарната комисия за финанси, цитиран от ТАСС.

Венецуелският парламент е контролиран от политическите опоненти на правителството на президента Николас Мадуро.

Каракас от няколко години не публикува официални данни за повишението на цените.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.