Alibaba се насочва към производството на чипове за изкуствен интелект

Чиповете ще могат да се използват за автономни коли, умни градове и логистични операции

12:41 | 19 септември 2018
Обновен: 12:43 | 19 септември 2018
Президентът на Alibaba Джак Ма. Снимка: Jean Chung/Bloomberg
Президентът на Alibaba Джак Ма. Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Китайската технологична компания Alibaba ще основе дъщерно дружество за производство на чипове. То ще разработи чипове за изкуствен интелект до средата на 2019 г., а предназначението им ще бъде за управление на автономни автомобили, умни градове и логистични дейности, пише Ройтерс.

Китайската фирма обяви на събитие в Ханджоу в сряда, че новото дъщерно дружество ще произвежда персонализирани чипове за изкуствен интелект и вградени процесори, за да поддържа амбициите на редица фирми, свързани с бързо разрастващите се бизнеси като облачни услуги и интернет на нещата.

Alibaba предприема действия за разработване на собствени полупроводници, след като китайското правителство одобри програма за повишаването на качеството на произведените в страната чипове.

През април Alibaba придоби китайския производител на микрочипове Hangzhou C-SKY Microsystems, за да подсили бизнеса си, свързан с интернет на нещата. Тогава съоснователят и президент на Alibaba Джак Ма заяви, че Китай трябва да контролира собственото си производство на нови технологии като чипове, за да не зависи прекомерно от вноса на САЩ. Изказването на Ма е актуално и днес на фона на нарастващото търговско напрежение между Пекин и Вашингтон.