Китай няма да използва валутата си като оръжие в търговската война със САЩ

Министър-председателят Ли Къцян увери, че няма да понижават умишлено стойността на китайския юан, за да увеличават износа

12:10 | 19 септември 2018
Ли Къцян, премиер на Китай. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Ли Къцян, премиер на Китай. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Китай няма да се впуска в конкурентно обезценяване на валутата си, за да стимулира износа. Това заяви китайският премиер Ли Къцян след поредния епизод на ескалиращия търговски конфликт между Пекин и Вашингтон. В изказване на събитие на Световния икономически форум Ли Къцян не коментира конкретно нарастващото напрежение, но посочи, че изказванията за умишлено отслабване на юана са „неоснователни“, съобщава Investor.bg, като се позовава на Ройтерс.

„Еднодневно обезценяване на юана носи повече вреди, отколкото ползи за Китай“, заяви той и допълни, че страната никога няма да разчита на евтината си валута за стимулиране на износа.

По думите му Пекин няма да направи това, за да преследва „слаби печалби“ и „няколко малки пачки“. Той също така посочи, че световната многостранна търговска система трябва да бъде спазвана, а едностранните търговски действия няма да решат съществуващите проблеми.

Неговият коментар стимулира юана, който загуби близо 9% от стойността си от средата на април заради търговските търкания със САЩ.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.