Въпреки разногласията със САЩ Турция остава ключов сътрудник в НАТО

Майк Помпейо призова да се продължи дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея

10:30 | 4 август 2018
Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ. Снимка: Josh Edelson/Bloomberg
Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ. Снимка: Josh Edelson/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо увери, че въпреки напреженията заради задържането на американски пастор и други разногласия, Турция остава ключов съюзник в НАТО, пише Invesotr.bg, позовавайки се на БТА. 

САЩ възнамеряват да работят в сътрудничество с Турция въпреки наложените от администрацията на Тръмп санкции срещу двама турски министри заради продължаващото задържане на американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен от Анкара в шпионаж и подкрепа на тероризма.

На въпрос по време на среща на външните министри на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Сингапур дали този проблем застрашава членството на Турция в НАТО Помпейо отговори: "Турция е партньор в НАТО, с който САЩ имат пълното намерение да продължат да работят в сътрудничество."

Помпейо изрази надежда, че спорът около задържането на пастора и на трима местни служители на Държавния департамент ще бъде решен в близките дни.

В същото време той призова международната общност да продължи да поддържа дипломатическия и икономически натиск върху Северна Корея, докато Пхенян не се откаже от ядрените си оръжия, предаде Франс прес.

На срещи в рамките на форума АСЕАН "настоях колко важно е да се запази дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея с цел постигане на окончателна и напълно проверена денуклеаризация, за каквато се ангажира КНДР", заяви Помпейо.

Цялата статия вижте на Invesotr.bg