Тереза Мей: Тръмп ми каза да съдя ЕС

Американският президент Доналд Тръмп е посъветвал британския министър-председател Тереза Мей да съди ЕС, а не да преговаря за Brexit

13:45 | 15 юли 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

На пресконференция в петък президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи, че е дал предложения на Мей, за които тя е отговорила, че са твърде „брутални“. В отговор на запитване на BBC какви са били съветите на американския президент, тя посочи, че той ѝ е казал да съди ЕС, не да преговаря за Brexit.

Мей отново защити своите плановете за излизането на Великобритания от ЕС и настоя критиците да ги подкрепят.

Тя посочи, че те ще позволят на Великобритания да сключва търговски сделки с други страни и ще се спре свободното движение на хора.

Публикуваните в четвъртък детайли от плана на Мей за Brexit наистина включват запазването на близки отношения между Великобритания и ЕС по отношение на търговските сделки, но не и в сферата на услугите.

Пред вестник Sun по-рано Тръмп посочи, че предложенията на Мей „най-вероятно ще убият“ възможностите за сключване на търговски сделки между Великобритания и САЩ.

Няколко часа по-късно американският президент каза, че сключването на такива споразумения между двете страни „е напълно възможно“.