Тръмп: Срещата с Ким мина по-добре от очакваното

Ще бъдат подписани двустранни споразумения

07:54 | 12 юни 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Завършиха преговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в разширен формат, предаде ТАСС.  

В състава на американската делегация бяха държавният секретар Джон Болтън, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс. От севернокорейска страна присъстваха заместник-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен.
Самата среща продължи около час и половина, а след нея Тръмп заяви, че тя е минала по-добре от очакваното. По думите му ще бъде подписан двустранен документ.
По-рано се състоя среща на четири очи между двамата лидери, която отне 45 минути. 

Двамата лидери си размениха няколко думи, изминавайки няколко метра заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена. Това е нещо, доскоро съвсем немислимо, отбелязва AFP. 

Севернокорейският лидер е заявил в началото на срещата си в разширен формат с президента на САЩ Доналд Тръмп, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с него, предава още Ройтерс.

Ким е признал, че "това няма да е просто", но изразил желание да постигне тази цел.

"Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света", заявил севернокорейският лидер според сингапурския ежедневник The Straits Times.

Ким Йо-чен, по-малката сестра на Ким Чен-ун, не присъства на разговорите в хотел "Капела" на остров Сентоса в Сингапур. Иначе тя е в състава на севернокорейската делегация в Сингапур и придружаваше севернокорейския лидер, когато той бе приет от сингапурския премиер Ли Сян Лун в неделя.