Давос 2016: Предизвикателствата пред Cisco

Чък Робинс, изп. директор на Cisco Systems коментира промените в технологиите и перспективите пред компанията през 2016, Bloomberg Surveillance

18:07 | 25 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Чък Робинс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Чък Робинс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Cisco огласи наскоро свои ключови, стратегически партньорства, в това число - съвместен проект с Ericsson. Компанията счита, че тази крачка ще генерира по $1 млрд. за всяка от компаниите до 2018. При нас е Чък Робинс, новият изп. директор на Cisco Systems. Чък, 2015 бе година на големи промени. Станаха промени в ръководството, а и стартира голямо партньорство с Ericsson. Какво да очакваме през 2016?

Наблюдаваме какво се случва в индустрията. Ние сме пред лицето на един процес, чиято основната тема е масовата дигитализация. Всяка компания, всяка държава се замисля, какво означава дигитализацията за нейното бъдеще. Как тя ще промени бизнес-моделите й, а за държавите – как ще промени конкурентоспособността, как ще се отрази на създаването на работни места. Промяната, която се случва, ще протече много по-бързо, от когато и да било. Ние вярваме в силата на стратегическите партньорства. В основата си те се базират на стремежа за създаване на по-голяма стойност за клиентите, и то по-бързо, отколкото бихме могли да го направим поотделно. Така че, ние сме оптимистични за това, което ще се случи през 2016.

 

А от къде ще дойде ръстът. Ръст от 4% е добро постижение, но е далеч от дните, в които бяхме свидетели на двуцифрени ръстове. Ще се върнете ли към тези постижения и как?

Вижте за какво говорим. Има 18 млрд. устройства, свързани към интернет. До 2020 ще бъдат 50 млрд. А през следващото десетилетие, те ще станат 200 млрд. После 500 млрд. Това, което имам предвид, е не само масова свързаност, върху която очевидно изграждаме своя бизнес, но и възможността наистина да добавяме стойност вътре в тази свързаност чрез данните. Да използваме тези данни, да ги анализираме, и най-важното, да осигуряваме сигурност на тези данни за своите клиенти. И това ще става паралелно с предоставянето на всички услуги, които предоставяме сега.

 

Вашият бизнес до голяма степен е зависим от инвестиционните пазари. Когато виждате бури, като тези на които сме свидетели в момента, на инвестиционните пазари, това притеснява ли ви? Опасявате ли се, че инвеститорите няма да отворят своите чекови книжки?

Живеем в много динамичен свят. Имам предвид геополитическите и икономическите процеси. Технологиите се развиват светкавично, а очакванията на клиентите се променят много бързо. Живеем в свят на непрекъсната промяна. Това, което е наистина важно по отношение на начина, по който технологиите се възприемат днес, e, че те не се възприемат, само като инвестиция, за да се реализира печалба. Клиентите гледат на технологиите, като на същностна част на цялостната си стратегия. Технологиите са сърцето на техните стратегии. Те могат да бъдат двигател на ефективността, на изграждането на по-тясна връзка с клиентите. Клиентите ни виждат добавената стойност, която технологиите генерират по цялата бизнес-верига.

 

А какво мислите за Китай? Китай е предизвикателство за Вас не само заради забавения му ръста, а заради продължаващите искри, които прехвърчат в областта на киберсигурността между Китай и САЩ? Какви са прогнозите сега?

Това е интересното, когато си в Давос, че чуваш всякакви дискусии за притесненията около Китай. Но през последното тримесечие, ние анонсирахме първото си завръщане към печалба от две години и половина насам. Мисля, че китайското правителство прави ходовете, които са необходими, като се има предвид сложността на промените, през които се минават. Ние сме диверсифицирали бизнеса си, и географски, и по отношение на близки клиентски сегменти. По мое мнение, това е една огромна икономика и дали расте с 2%, 3% или 6%, това е голяма възможност за нас да останем в дългосрочен план.

 

Не виждате Китай, като държава, която е в беда?

Мисля, че има елементи, за които чухме тук, които са притеснителни. Но за нас, благодарение на стойността на технологиите и начинът, по който нашите клиенти в Китай прилагат технологиите, резултатът е, че напоследък постигаме много добри успехи. Това се вижда и от резултатите ни през последното тримесечие.

 

Да се върнем на киберсигурността. Вие направихте няколко придобивания в тази област. Възнамерявате ли да предприемете действия за още такива сделки в областта на киберсигурността или по-скоро ще се стремите към консолидация?

Погледнете начина, по който гледаме на иновациите, как разгръщаме портфолиото си и навлизаме в нови пазари. Ние гледаме към вътрешното развитие и проучванията, към стратегическите партньорства, за които говорихме преди малко, и със сигурност гледаме към възможностите за придобивания и сливания. Те са като допълнение към инвестициите в един по-ранен етап и продължение на съвместното развитие, което имаме с наши клиенти. Ще продължим да използваме придобиванията и сливанията, като средство за растеж, заедно с проучванията и изследванията. Имаме много вътрешни проекти, по които работим, като по отношение на технологиите, така и по отношение на киберсигурността,. Със сигурност ще гледаме и към открити възможности за придобивания.

 

Технологиите за отдалечени източници влизат ли в плановете Ви?

Те са в плановете ни по няколко различни причини. Преди няколко години купихме технология за отдалечени източници и нашият екип свърши феноменална работа, като интегрира всички нейни възможности във всеки елемент от мрежата. Изградихме една архитектура, която е тайната на нашия успех. Мисля, че представлява добро предизвикателство за някои от нашите конкуренти.

 

Опитвате ли се да преминете към абонаментните услуги, къде се намирате в това преминаване и как това се съчетава с хардуеъра?

Клиентите искат да купуват правилните IT-активи и това става все по-ясно с времето. Естествено, нашето портфолио евоюлира. Първоначално, нашето портфолио трябваше да се състои от предоставяни услуги, но това, което сега пускаме в резултат на нашето сътрудничество, се доставя изцяло от облака. Ще продължим да развиваме и други части от своето портфолио, за да отговаряме на нуждите на клиентите, които знаят как да консумират технологиите. По пътя за връщане към печеливш модел, все повече и повече фокусираме своето портфолио върху софтуеъра. Това, което искат нашите клиенти, това желаят и инвеститорите ни.

 

Как върви сделката с Ericsson?

Много добре. Тази седмица прекарахме много време заедно и имаме някои много вълнуващи проекта, по които трябва да работим заедно. Имаме конгрес след месец, но ще ви кажа, че никога не съм виждал стратегическо партньорство, като нашето. Движещата структура на нашата компания много бързо се свърза с тази на нашите партньори. Когато полевите екипи ти казват, че партньорството е добро решение, това те кара да се чувстваш добре.