Давос 2016: Мухтар Кент за гъвкавостта на инвестициите

Мухтар Кент, главен изпълнителен директор на Coca-Cola

13:20 | 25 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: Мухтар Кент за гъвкавостта на инвестициите

На живо от Давос при нас е главният изпълнителен директор на The Coca-Cola Company Мухтар Кент. Той работи за компанията от 1978. Сега е председател и главен изпълнителен директор и управлява най-големия производител на безалкохолни напитки в света. Много неща стават в момента, не само в Давос. Как виждате нещата на пазарите и как се отразяват на бизнеса ви?

Създава се впечатление, че нещата са много, много зле. А не е така.

Първо, да, има много червено и зелено. И жълти сигнали. Но има много възможности. Много хора в Африка и Азия например влизат в средната класа. Също и в Близкия изток. Да, безработицата е висока - 200 млн. души, много висока младежка безработица - трябва да направим нещо за това.

Трябва да направим повече, отколкото правим. Но същевременно суровините са много добри за една компания за потребителски стоки и как се отразяват цените на потребителите.

Създават повече мобилност, заради ниските цени на бензина.

Всички това създава ползи и проблеми.

Но същевременно, трябва да сме много по-силно тартегирани в инвестициите.

Продължаваме да инвестираме в спада.

 

Кога ще видим тези потребители как започват да харчат? Когато петролът започна да поевтинява, всички казаха, е, сега потребителите ще използват ниските цени на горивата. Ще ходят в мола, на кино.. Но не стана така. Вижте продажбите в различните индустрии. Потребителите не харчат. От какви цени се нуждаят потребителите, за да излязат. И колко ще чакаме?

В САЩ виждаме ръст на мобилността в сравнение с 12 месеца по-рано и с 8 месеца по-рано. Повече хора шофират, повече хора купуват по магазините. Купуват от малки търговци, бензиностанции, супермаркети, и др. в САЩ.

 

Кой продукт на Coca-Cola купуват?

Купуват всички продукти на Coca-Cola. Негазирани напитки, млечни продукти, сокове, кока-кола, кока-кола лайт, диетична кола, Fanta, Sprite..

Coca-Cola е продукт и бизнес от над сто години и сега сме в 109-та си година.

Имаме 550 брандове и 3500 продукта.

Потребителят иска повече избор и ние му го даваме.

 

Какъв процент от тези 500 бранда са газираните напитки?

Ние имаме данни за отделните страни, но около 65-70% са газираните напитки.

Най-важното за нашия бизнес в начина, по който го виждаме и развиваме по света е, че газираните напитки ще растат в следващите 10г.

Говоря за газираните брандове. Ще растат и негазираните брандове.

Вероятно темповете на растеж ще бъдат различни. Негазираните може би ще растат по-бързо.

В края на краищата ние сме най-голямата компания за газирани напитки в света. И сме и най-голямата, която произвежда негазирани напитки.

И двете.

 

Говорите за САЩ. На развиващите се пазари кой очаквате да расте най-много?

Африка все още расте с 5,5%. Все още генерира значителна средна класа всяка година.

Малките подобрения в управлението на африканските страни дават в резултат експоненциално по-добри резултати като ръст на БВП. Това виждаме.

В Латинска Америка е смесено. Досега страхотните пазари като Бразилия се забавиха, а в бившите страшни пазари като Аржентина сега има много повече надежда в бъдещето следващите 3г.

Така че - светът е волатилен, променлив. Валутите, суровините, ръстовете са волатилни. Значи трябва да има много повече прецизност в изготвянето и изпълнението на нашите планове. И трябва да сме много гъвкави.

 

Научих, че ще правите дългосрочни инвестиции в Аржентина. Това дължи ли се на малките подобрения в управлението, заради идването на Макри на власт?

Отчасти. Ще инвестираме, но не така.

 

Вие сте най-големият производител на напитки - газирани и негазирани. Какво става, когато цял сектор влиза в спад. Как разбирате потенциала за растеж?

Секторът не започва спад, защото това е един от най-динамичните сектори за потребителски продукти в света..

..Това е най-бързоразвиващият бизнес за потребителски стоки в света. В следващите 10г. ще потребителите ще похарчат 300 млрд. долара в този сектор.

Що се отнася до нашите възможности - в света има 2,1 млрд. домакинства. Всяко домакинство употребява дневно 26 напитки. Всякакви видове - горещи, студени, газирани, негазирани. Всякакви, включително кафе и чай.

От тези 26 напитки най-малко 2 са наши. Вижте възможностите.

От 2000 напитки днес, хиляда са вече в категорията без калории и малко калории. Така че сме се променили и ще продължаваме.

В последните 20 години има 20-кратно увеличение в броя на продуктите ни. 20 години-20 пъти.

Имахме 150 продукта, сега - над 3000.

И ако искате да знаете за следващите 10г. - 3500 ще изглежда малко число. Така върви светът. Така искаме да се движим и ние - изпреварвайки тренда.

 

За тези продукти ще правите ли придобивания или ще развивате нови? Ако пазарът върви надолу, финансирането е трудно - вижте пазара на акции.. Виждате ли 2016 като година на придобивания?

Не бих нарекъл 2016 точно година на придобиванията. Ако видим възможности като през 2015 и 2014 - ще купим компании. От тези 3500 продукта обаче, 20-кратно увеличение за 20г., 80-85% са наши собствени брандове, които сме разработили от нулата, без да ги купуваме.

 

При всички тези домакинства, за които говорите, всички тези семейства, помогнете ни да разберем как изглежда американската икономика от ваша гледна точка. Защото тук, в Давос има много голяма разлика в това, което виждаме на пазара на акции и това, което виждаме като популярност на кандидатите Доналд Тръмп и Бърни Сендърс. Помогнете ни да разберем как мисли Америка?

Вижте, в бизнеса с потребителски стоки виждаме как това финансово заразяване не е преминало рязко границата към потребителите. По един или друг начин.

Това не е станало.

Може ли да стане? Всички може да стане. Не мога да прогнозирам.

Но мога да ви кажа, че по света има много затруднения на финансовите пазари, но същевременно има и някои ползи, които страните извличат заради евтините суровини.

Страни, които не произвеждат петрол всъщност сега са по-добре при ниските цени на горивата.

Цялата им фискална картина и бюджетите им ще изглеждат по-добре през 2016, ако ги сравнявате с 2015.

Така че има ползи и вреди. Можете ли да се възползвате, да таргетирате инвестициите си, да се уверите, че имате гъвкав план и ако го изпълните много добре, няма да е така зле, както общата картина може да ви накара да мислите.

 

Искам да разбера защо точно сте в Давос. Защо дойдохте на Световния икономически форум? Безработица и човешки капитал е една от темите, в които участвахте. Кажете ми какво е това.

Има 200 млн. безработни по света. За съжаление техният брой се увеличава. Не намалява.

Нетното увеличение в технологичните работни места не компенсира загубата на чиновнически места, които в следващата година ще са 1 млн. Според доклада на Human Capital на WEF - 1 млн. работни места закрити за година и сигурно цифрата е консервативна.

Така че преди три години като председател на Международния бизнес съвет на Световния икономически форум събрах група кметове, защото реших, че да се падне на поднационално ниво би било по-добре.

Кметовете са като директори на компании. Те правят повече, отколкото да приказват. Та, събрахме много кметове, директори и НПО-та, университети, граждански групи, за да намерят практически решения за борба с младежката безработица и безработицата сред жените.

 

И те поискаха да създадете работни места, Мухтар. Благодаря ви много.

Четете още интервюта от Давос 2016.