Палиука от Давос 2016: петролният шок е положителен

Стив Палиука, управляващ директор в BN Capitals

15:14 | 22 януари 2016
Автор: Иван Николов
Стив Палиука, управляващ директор в BN Capitals. Давос 2016. Снимка: Bloomberg
Стив Палиука, управляващ директор в BN Capitals. Давос 2016. Снимка: Bloomberg

Интервю от Давос 2016 на Стив Палиука, управляващ директор в BN Capitals за Bloomberg на 22 януари 2016.

 

Говорим си за пазарите в момент на голяма волатилност. Могат ли все още да се направят добри сделки, или инвеститорите ще гледат отстрани - ще разберем след малко. Стив Палюка е с нас, той е управляващ директор в BN Capitals една от водещите компании с частен капитал с активи на стойност 75 млрд долара.

Стив, вие може би не търгувате акции всеки ден, оценката  върви надолу, това значи ли, че гледате определени компании и сектори, които да купите, може ли това да е годината на сливанията и придобиванията?

Говорили сме през годините и аз наистина обичам частните фондове. При нас няма голяма промяна, независимо дали пазарите отиват нагоре или надолу, защото можем да инвестираме в компании за периоди от 5, 7 или 10 години. Така че ние гледаме дългосрочния растеж и фундаментална стойност. И да, когато оценката намалява, това е много добра възможност за частните капитали.

 

Колко по-евтино купувате, толкова по-добра е възвръщаемостта с времето, купувате ли в момента?

Набрали сме средства за 3 фонда, а девизът ни,... мисля, че говорихме за това през 2015, е „бъдете предпазливи“, защото стойността намалява, говорихме за това в същото предаване точно преди една година.

 

Сега са обратно на нивото от 2013.

Да, мисля, че S&Р е на 50% от нивото си, а по-разумни оценки означава повече сделки за частния капитал.

 

Повече сделки за частните фондове, но почти всички сделки в сферата изискват заемен капитал. А той се постига по-трудно в днешно време.

До сега не сме имали  такъв проблем. Мисля, че преди малко говорихте с Ричард Брансън и наскоро с него обявихме сделка за стартиране на компания наречена Virgin Cruise lines.

Той е една от най-големите инвестиции на рисков капитал в света, но стартира бизнес с круизи от нулата. С Ричард ще намерим финансиране, ще финансираме сделките си и не сме имали проблеми с това. Има малко повече капитал в сделките, но финансирането беше безпроблемно.

 

Какво ще ни кажете за Yahoo, дружествата с частен капитал я проучват, а вие?

Знаете, че не мога да говоря за това какво точно проучваме, вие знаете, че се занимаваме сериозно и с технологии, медии и телекомуникационни компании. Говори се, че Yahoo се оглеждат за стратегически алтернативи.

 

Какво се случва на пазарите в момента, волатилността, какви са изгледите за изход от пазара? Bain постъпиха много разумно, като се освободиха от много от позициите си през последните 2-3 години, но все още имате някакви позиции. Какви са шансовете да направите портфейла частен и да го продадете днес?

Не знам дали сме толкова умни. Ние правим...

 

Нека кажем, че сега изглежда умно.

Ние вярваме в диверсификацията и освобождаването на позиции, за период от време, когато моментът е правилен. Можем да се наречем късметлии, че го направихме преди пазарите да станат нестабилни. Но мисля, че изгледите са много добри, вече виждаме по-голям обем от сделки.

Говорихме с много президенти на фирми, те също отбелязват по-голяма активност, а банките дават заеми. В момента, те са в по-добро състояние, от колкото някога съм ги виждал. Надявам се, че това е корекция на пазарите, те осъзнават, че светът бележи по-малък ръст, който се дължи на забавянето в Китай и петролния шок.

Но петролният шок в действителност е положителен. Когато говорим за 70 долара по-малко за барел, от колкото беше преди 1 година и половина, това носи огромни дивиденти за Съединените щати и другите икономики и това ще помогне на бизнеса ни.

 

Ако погледнете всички сектори, които проучвате и в които инвестирате, без да назовавате имена и погледнете оценката и кое пострада най-много. От ваша гледна точка, има ли определен сектор, който смятате за най-атрактивен?

Мисля, че финансовите услуги пострадаха много. Сключихме някои интересни сделки в сферата на плащанията, като Worldpay, които вече са публична компания и се оказаха много успешна сделка.

Ние пренесохме това и в Европа и други страни по целия свят, така че според мен сферата на плащанията е много интересна, както и тази на технологиите, въпреки, че леко се забави.

В Съединените щати наистина са създали една екосистема на иновации. Днес говорих с Джон Чеймбърс, ще се случат толкова много неща, които ще променят начина по който пазаруваме, по който купуваме...

 

Внимание, Джон Чеймбърс, интернет на нещата.. Още един въпрос за петролния шок. Печеленето на пари от суверенни фондове от петродоларите изглежда доста трудно в момента.

Не сме се сблъсквали с такъв проблем. Аок погледнем отдалече, суверенните фондове са много добре диверсифицирани.

Имат големи портфейли в недвижими имоти, частни капитали, а някои и в акции.

Чух слухове, че тези фондове продават и карат пазара да върви надолу, не мисля, че това е вярно. Мисля, че движението им е съвсем нормално.

Някои страни, които печелят толкова от лихви и дивиденти, колкото печелят и от петрол, защото от 20 години инвестират в алтернативи на частните капитали.

 

Четете още интервюта от Давос 2016.