Проф. Шилер от Давос 2016: Да застраховаме начина си на живот

Проф. Робърт Шилер, адвокат от Йейл

13:53 | 22 януари 2016
Обновен: 13:53 | 22 януари 2016
Автор: Иван Николов
Проф. Шилер от Давос 2016: Да застраховаме начина си на живот

Какви са идеите на проф. Робърт Шилер от Йейл в борбата с неравенството в Америка - екслузивно интервю от Давос 2016.

 

Проф. Робърт Шилер, адвокат от Йейл. Много хора говорят за неравенството. Малцина мислят като проф. Шилер. Кажете ни какво мислите за неравенството в САЩ в момента.

Както знаете, графиките ви показват колко тревожни са новите трендове. Въпросът е защо това се случва и какво можем да направим.

Важна част от решенията са базирани на технологиите и техническите промени.

Това е темата на Световния икономически форум. Тук говорим за четвъртата индустриална революция.

Това се случва. Това е сила, действаща в цял свят.

 

Политиците смятат, че много хора са били изоставени. Четох забележителна статия в Ню Йорк Таймз преди 40г  - "Трябва ли сервитьорките са учат смятане". Нека говорим за това. Трябва ли сервитьорките да се учат да пишат кодове? Отговорът е "не". Какво правим с неравнопоставените американци, които не са част от  четвъртата индустриална държава?

Предложението ми е да помислим как ще се справим, ако стане по-зле.

По-добре да мислим предварително. Защото ако чакате, докато се случи, тогава ще развивате нови самодоволни богати хора, които имат власт. А обществеността се справя по-добре с нещата в бъдещето като тези, които потенциално създават конфликти.

 

Защо?

Психолозите говорят за една теория, според която ако питате хората какво ще направите след 10-20г, за да се намали неравенството, те стават по-големи идеалисти и по-щедри, отколкото са в момента.

 

Джак Лю говори тук като представител на правителството на САЩ, един от световните лидери в Давос, че разликата е в това, че вие и аз сме израсли във време, когато се вярваше, че средната класа и по-широките слоеве в Америка могат да носят вдъхновение. Загубихме ли вече тази идея?

Не всички я изгубихме. Но броят на хората, които вярват в нея, намалява.

Сега сме в общество на две класи.

 

Двете Америки. Двете Америки на Джон Едуардс. Спорих с Алън Мелцър от Carnegie Mellon за икономическата система. За това се говори много. Но каква е вашата политическа рецепта според книгата ви Finance and the Good Society? Какво предлагате срещу увеличаващата се плутокрация в Америка?    

Предложението - не знам дали ще стане - е да се промени данъчната система. Да се направи план за повишаване на доходите, който автоматично да се адаптира според съществуващото неравенство. По този начин данъците на богатите ще растат така, че да отговарят на неравенството, което имаме в момента.

 

Как развивате доверие сред републиканската партия с предложението за много данъци? Вижте общата сума на всички данъци. И второ - дори да дам моите долари от данъци, те не знаят как да ги похарчат. Това са традициите в консерватизма.

От друга страна, ако говоря пред републиканците..

 

Слушайте, в това ексклузивно интервю Боб Шилър ще говори на републиканците!

Аз имам и такава страна, която подкрепя свободния пазар.

 

Наистина ли?

Трябва да развием застраховането. Свободен пазар на застраховане. Колите защитават хората срещу неравенството.

Това вече го имаме. Донякъде. Животозастраховане. Застраховка срещу пожар. Колите ни застрашават срещу неравенство. Ако ти изгори къщата, ще бъдеш беден.

Вече не е така.

Така че просто трябва да разширим обхвата на застрахователната индустрия.

Мисля, че трябва да започнем да застраховаме начина си на живот.