Давос 2016: GE и развитие чрез придобивания

Лоренцо Симонели, гл. изп- директор на GE Oil & Gas

16:26 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: GE и развитие чрез придобивания

Лоренцо Симонели, гл. изп- директор на GE Oil & Gas за придобиванията на компанията в подкрепа на подразделенията й в петролната и газова индустрия - интервю от Давос 2016 за Bloomberg.

 

Колко тясно свързано е представянето на бизнеса с петрол и газ на GE с цената на петрола? 

Това е страхотен въпрос, който често ми задават. Когато погледнете портфейла и причините защо GE навлезе в нефтената и газовата индустрия, това не беше заради цената на петрола. Ако се върнете назад във времето, GE навлезе в това пространство и макро арената,  енергията е необходима за растежа навсякъде по света. Погледнете увеличението на населението, на средната класа, и след това аспектът на енергията и откъде идва тя, съществува изискване за увеличение на технологична перспектива. Така че това е една от основите за технологията на GE заедно с регулаторите. Това до голяма степен имитира авиацията, в която сме добре развити, както и енергията и увеличава регулацията.

Ние навлязохме в индустрията, защото знаехме, че тя съвпада с някои от ключовите аспекти на дългосрочния растеж, регулаторните аспекти, труднодостъпни места и ресурси, които се нуждаят от технологии, а не цената на петрола.

Ако разгледате нашия портфейл, да, той е съставен от сегмент, който е фокусиран  както върху проучването и добива, така и върху рафинирането и доставката на петрол. Така че наистина имаме широка гама в портфейла си, която успява да се справи с циклите. Когато навлязохме в тази индустрия, знаехме, че тя е циклична и ние се съобразяваме с това.

 

Но вашите инвеститори знаят, че колкото повече спада петрола, толкова по-голям ефект може да има върху клиентите, които обслужвате и възможността ви да генерирате приходи и печалби.

Разбира се, ние също усещаме движението на цената на петрола и когато клиентите ни намалят капиталовите си разходи, това оказва влияние и върху нас. Ние насочваме вниманието си върху това, което можем да контролираме.

А това е да бъдем близко до клиентите си и да увеличаваме влиянието си в пространството. Предимството, което имаме е, че сме сравнително нови в сферата и имаме възможност да увеличим пазарния си дял.

Освен това, можем да увеличим услугите, които предлагаме чрез технологията и дигитализацията. Според нас можем да помогнем много на клиентите ни да управляват разходната си база чрез данни, анализи и така да намалим оперативните и капиталовите им разходи.

 

Имате ли намерение да реализирате органичен растеж, както се казва, или цената от 27$ за барел е идеална възможност за GE да се развие чрез придобиване?

Ние насочваме вниманието си към органичния растеж, а от гледна точка на растежа чрез придобиване, ще чакаме благоприятни възможности.

Ще видим какво има на пазара и ако се появи нещо интересно, ще го разгледаме, но аз продължавам да гледам към MPI и инвестициите, които сме направили, не само в петролния сектор, а и в нефтения и газов сектор, но и в целия ни портфейл.

Хората често забравят, че ние имаме всички подразделения на GE.

Когато става въпрос за авиация, ние взимаме авиационните системи и ги влагаме в  нашето подразделение GE Trains.

GE Power, взимаме газовите турбини.

Така че можем да комбинираме продукти, дори здравеопазване от гледна точка на диагностиката, когато погледнете тръбопроводите.

Успяваме да съберем голямо съдържание от GE и да го използваме в нефтената и газовата индустрия.

 

За да управлявате бизнеса си, нуждаете ли се от определени очаквания за цената на петрола през 2016?

Ние гледаме в дългосрочен план. Разбира се, следим и данните си от миналото, както и преобразуваните данни, но не обръщаме такова внимание на цената на петрола на дневна база. Следим елементите за в бъдеще.

 

Ако прогнозната крива ни казва, че петролът ще остане на нива около 30$, ще промените ли нагласите си прямо нея?

Да, следим я като показател за това какво трябва да правим от гледна точка на разходите.

През 2015 ние направихме структурни промени, и казахме, че намалим разходите си с 1 млрд между 2015 и 2016.

Освен това имаме набор от проекти и в зависимост от това какво се случи с капиталовите разходи на клиентите ни и цените на петрола, ще намалим допълнително разходите си, за да сме конкурентни.

 

Като говорим за разходите, в момента всичко в бизнеса с нефт и газ опира до съкращаване на разходите. Знаем, че цената спадна с 75% от повече от 100$% за барел до 27 днес. Как се отнасят разходите днес към нивото им, когато цената беше в пика си?

Мисля, че  този въпрос трябва да бъде зададен на операторите...

 

Но вие им помагате да намалят разходите си.

Да, така е. Ако погледнете какво правим от гледна точка на изпълнение на проектите, ние се фокусираме върху стандартизация на оборудването.

Какво ни трябва от инженерна гледна точка и го уеднаквяваме, а това намалява разходната база. Ако погледнете тези данни, ще видите 25% намаление при разходите заради наблягане върху стандартизацията, елемента на жизнения цикъл, както и изпълнение на проектите.

А дигитализацията е следващата голяма възможност, като обърнем внимание на тези данни – намаляване на всяко непланирано спиране на фабрики и намаляване на непланираните събития.

Като поставяме сензори на ключови места, можем да съберем повече данни и да редуцираме непланирани спирания.

 

Ако погледнем към настоящите ви проекти, като говорим само за проучване и добив, колко мислите, че GE може да намали разходите за клиентите си след 5 години?

В момента сме насочили вниманието си към нещо, което наричаме Проект 40. Искаме да сме сигурни, че можем да сме конкурентни при цени на петрола от 40 долара за барел. Знаем, че  сега той е по-евтин, но...

 

Скоро може да ви се наложи да работите по Проект 30 или Проект 25.

... целта ни е да се задържим на ценовата крива и да намалим цената чрез технологии, подобрения и работа с клиентите ни.

Ако погледнете макро тенденциите, ще има нужда от този ресурс и мислим, че тази тенденция ще продължи и ще ни позволи да растем и същевременно да бъдем конкурентоспособни.

Четете още интервюта от Давос 2016.