Давос 2016 и търговските споразумения на САЩ

Томас Донахю, президент на Търговската камара на САЩ

16:20 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016 и търговските споразумения на САЩ

Интервю от Давос 2016 на Томас Донахю, президент на Търговската камара на САЩ за Bloomberg с коментар за Транс-тихоокеанското партньорство на 21 януари 2016.

 

Разговаряме с президента на Търговската камара на САЩ, Том Донахю. Намираме се в Давос и трябва да говорим за търговия. Миналата седмица, направихте официална декларация в подкрепа Транс-тихоокеанското партньорство. Мнозина представители на законодателната власт заявиха, че няма да работят по този закон. На какво е готова Търговската камара, за да стане това реалност?

Стъпките към осъществяването на това споразумение включват  на първо място съставянето на регламент, който беше доста трудно приет в камарата на представителите и в сената. Това го направихме вече.

След това, трябваше да се довършат преговорите. И това направиха.

Дали е най-обрия вариант? Не.

Има две-три неща, които трябва да се преработят, без да се налага всичко да се преразглежда.

Може да се направи в САЩ, може да се направи чрез споразумение с други държави. Големият въпрос обаче стои: Ние ще си свършим работата, но кога те ще гласуват?

Не познавам друг, който да брои по-добре от теб гласовете на Капитолия. Кажи някакъв вероятен процент, който ще гласува регламента преди избора на нов президент?

Бих казал около 75%. Ето и уловката: ако се опитате сега да го подложите на гласуване, Сенатът няма да го допусне.

Защото не иска да изложи на риск трима-четирима сенатори, в момент, когато двама-трима от тях се кандидатират за президентското място. Смятам, че гласуването или ще се отложи за след изборите, или на заседание след като е избран новия Сенат, но преди встъпването му в длъжност.

Всички смятат, че това не е добро споразумение, но ние трябва да го прокараме сега.

Невъзможно е да се престорим, че то не съществува. Ще ви дам и още едно основание за това, че трябва да го разгледаме – трябват ни още гласове от демократите, трябва да получим и още гласове от републиканците.

Не забравяйте, че за да спечелите гласуването на търговското споразумение, са необходими два гласа – един за да спечелите и един в случай, че някой умре по пътя за гласуването в Сената.

Да речем, че не се приеме. Провеждат се изборите, в които има кандидати като Доналд Тръмп, който е категорично против Транс-тихоокеанското партньорство. Каква ще е вашата позиция?

Стори ми се, че говорим за търговия...

Не може да говорим за търговия без да намесим и политиката. Знаете го, нали?

Това са едни от най-интересните първични избори, които сме наблюдавали.

Първо, имахме 17 кандидата, второ – гражданите са гневни. Но не е имало гласуване, не е проведено нито едно.  но повечето не са гласували.

Вижте какво става сега в Айова, а и в Ню Хампшир – в анкета, излязла тази сутрин, Джеб Буш има 13 пункта, а не предишните 3.

Не се ангажирам да кажа кой ще спечели, казвам само, че и от страна на републиканците, и от страна на демократите започваме да получаваме реалистични сигнали. Това няма да завърши според очакванията ни.

Май сте загазили. Не е само Тръмп, Хилъри Клинтън с ъщо е против ТТР.

И Бърни Сандърс.

Томас Донахю, Президент на Търговската камара на САЩ :

Бърни Сандърс е едно, но Хилъри, това което тя прави през тези предварителни избори е да се опитва да бяга на крачка пред сенатора на Масачузетс, който застрашава позициите ѝ и я принуди да заеме тези крайно прогресивни, леви позиции.

Ако тя бъде номинирана, ако бъде избрана, имам чувството, че когато заеме този пост, у нея ще надделее типичната за семейството ѝ практичност

Това, което по времето на Клинтън наричахме „триангулация“. Благодаря, че бяхте с нас.

Четете още интервюта от Давос 2016