Давос 2016: Добри сигнали от Ципрас за икономиката на Гърция

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас

16:11 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: Добри сигнали от Ципрас за икономиката на Гърция

Давос 2016. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас дава добри сигнали за икономиката на страната. Интервю за Bloomberg.

 

В момент, когато много хора се питат защо трябва да инвестират в Гърция имайки предвид проблемите с МВФ и застоя на инвестициите, какво съобщение имате за тях, какво се надявате да постигнете в Давос?

През последните месеци, гръцката икономика изпраща много добри сигнали. Въпреки че миналата година беше трудна за Гърция и Европа, за в бъдеще ни очакват големи възможности. Позитивите за гръцката икономика са, че за щастие, предварителните изчисления за рецесията през 2015 не бяха верни.

Данните за стагнацията са близки до 0, в някои случай даже са над нулата, което е много добре за нас.

В същото време, очакванията ни са, че до края на първото полугодие на 2016 ще върнем растежа в нашата икономика.

Приходите ни за 2015 са по-големи от очакваното с 2 милиарда.

Това ни поставя в по-добра позиция за първичния излишък през 2016 и ще намалим целите си с 0,5% за 2016. Също така имахме 97% усвояване на средства.

Гърция излезе на първо място в Европейския съюз по усвояване на европейските средства.

В един момент бяхме на последно място, а сега сме на първо. Освен това, направихме успешна рекапитализация на банките, имахме нужда само от 5,7 млрд, а не от 25, каквито бяха изчисленията на институциите.

В последните седмици, инвеститорите връщат доверието си и отново започват да инвестират в Гърция. Вярвам, че се намираме в критичен момент на възстановяването си.

Колкото по-скоро завършим успешно първият преглед, толкова по-добре ще бъде за възстановяването на европейската икономика като цяло. Настроен съм малко по-оптимистично от преди и вярвам, че 2016 ще бъде годината през която Гърция ще изненада европейското икономическо общество.


Можете ли да поясните кога ще завърши този преглед?

Уверен съм, че всички наши партньори искат навременно завършване на прегледа, защото те разбират, че времето е част от стратегията ни. Ако успеем да го направим, ще напуснем този порочен кръг и ще се върнем обратно към растежа и печалбите.

Четете още интервюта от Давос 2016.