Давос 2016: Бъдещето на плащанията

Дан Шулман, гл. изпълнителен директор на Paypal

10:20 | 21 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: Бъдещето на плащанията

"За пръв път повече хора пазаруваха в Черния петък онлайн и с мобилните си телефони, отколкото в реалните магазини. Има голям подем към насочването на паричните преводи онлайн и също през мобилни телефони. Държите в ръце цялата мощ на един банков клон. Смятам, че имаме голям подем", каза Дан Шулман, гл. изпълнителен директор на Paypal в интервю за Bloomberg от Световния икономически форум в Давос 2016 на 20 януари 2016.


 

Има ли ограничения в броя дигитални платформи за плащане и търговци, които ще поддържате?

Чуваме почти всяка седмица за нова платформа за плащане.

Това, от което се тревожат търговците не е за дигиталните плащания, а как да използват мобайл и софтуера, за да стигнат по-близо до клиентите си.

Повечето хора обвързват дигиталните плащания с набирането на телефонния номер на търговеца при продажба. Безконтактно плащане.

Ако говорим за използването на телефонния номер вместо банкова карта - не е толкова различно като цена.

Всъщност при продажби е едно и също дали ще си дадете  картата или ще допрете телефона до устройството. Но ако имаме реална промяна в офертата при продажба, например ако можете да получите намаление или да прескочите опашката, да купите нещо и веднага да получите бонус на телефона - за да платите част от транзакцията с него - това е стойностна оферта.

И смятам, че когато това започне да се предлага, а ритейлърите точно това обмислят в момента, ще започнем да виждаме ускорение на дигиталните плащания офлайн.

Така, както сега ги виждаме онлайн и в приложения.

 

Каква конкуренция имате в момента в този сегмент, включително от традиционните доставчици като MASTERCARD и VISA и други, както и от Apple?

Има много съобщения за нови услуги на пазара на дигитални плащания, който направо експлодира човек би очаквал голяма конкуренция.

Но реалната ни конкуренция не е сред тези, които споменахте, а кешът.

85% от световните транзакции се правят в кеш. Изключително ефективна форма. На всички нас във финансовата система, целта ни е да променим неефективното използване на кеша и да го превърнем в обмен на данни - цифрови плащания, които са по-бързи и по-лесни и струват по-малко на потребителите.

 

Преходът от кеш към диджитал продължава. Но искам да се уверя, че разбираме. Не усещате ли конкуренцията на VISA или Mastercard?

Не че няма. Разбира се, че има конкуренция, но за мен най-важното е в това, че имаме много традиционализъм.

Ние имаме много предимства и възможности, които използваме срещу всеки конкурент. Но както казвам самият аз на компанията - да се насочим към изпълнение на нашите планове.

Ако го направим, нашата оферта е несравнимо по-силна и в момента ние напредваме.

Въпросът е в това как да накараш хората да спрат да използват пари в брой и да започнат да плащат чрез цифрови средства.

Ако имате силна оферта, бранд, на който хората имат доверие, на това трябва да се заложи.

 

Изпълнението винаги е проблемът на всеки директор. Но как оценявате напредъка, който правите? Измервате ли конкуренцията си, за да видите как върви?

Гледаме броя на активните абонати, броя на транзакциите на абонат и след това си гледаме ръста на печалбата и свободните парични потоци.

Това са четирите ключови метрики, които определят бизнеса ни.

Най-вече обаче ни интересува от какво се нуждае клиентът. И дали имаме нещо стойностно да предложим.

Например току-що пуснахме услугата OneTouch. Това позволява с мобилен телефон, след регистрация, не да се налага да пишете потребителско име и парола, а само да натискате бутон, за да платите.          

Това е значително подобрение на начина на плащане. Тези подобрения могат да бъдат постигнати само ако имате рисковите алгоритми, с които ние разполагаме. Това ни откроява пред конкуренцията и ни позволява да задоволяваме клиентите си.

 

Искам да разбера как ще печелите от Venmo? Реклами ли ще пуснете или ще го предоставите на търговците като начин на печалба?

Venmo е това, с което плащат децата на хилядолетието в момента. Услугата расте с над 200% годишно. Типичният потребител отваря приложението 4-5 пъти седмично, за да прави преводи.

Сега ще отворим Venmo, за да могат потребителите да плащат с него при търговците.

Това ще ни позволи да започнем да монетизираме от него.

 

Давос се тревожи от много неща, включително неравенството и един аспект, за който вие говорите е финансовото включване. В синхрон ли е вашето послание за финансово включване с идеите на хората тук?

Абсолютно. Финансовото включване, финансовото здраве и демократизирането на управлението и движението на парите е нещо, което искат и регулаторите, и е основно за намаляване на неравенството в доходите.

Ако сте извън финансовата система, а в света има над 2 млрд. души в това положение, това, което за нас е нормално - плащане на сметки, теглене на пари, пращане на пари - са много скъпи за тях.

Това е смешно, защото при технологията, която съществува, тези прости транзакции могат да станат бързи, лесни, сигурни и по-евтини. нашето кредо е индустрията на финансовите услуги. Как да управляваме и движим парите. Това би трябвало да е право на гражданите, а не привилегия за влиятелните хора.

Това е посланието ни тук в Давос. Вярваме в него и смятаме, че технологията е начин да се върви по този път.