Печалбата на Goldman Sachs надолу с 65%

Нетната печалба се свива до 765 милиона долара

18:16 | 20 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Инвестиционната банка Goldman Sachs отчете 65% спад в печалбата през четвъртото тримесечие, съобщава Investor.bg. Сривът до голяма степен се дължи на споразумението с регулаторите в САЩ, което намалява печалбата на компанията с 1,54 милиарда долара.

Нетната печалба се свива до 765 милиона долара, или 1,27 долара на акция, от 2,17 милиарда долара (4,38 долара на акция) година по-рано. 

Миналата седмица Goldman Sachs, начело с Лойд Бланкфайн, заяви, че е сключила извънсъдебно споразумение с американските власти. Банката ще изплати обезщетения и глоби на обща стойност 5,1 милиарда долара, тъй като в навечерието на Голямата рецесия е подлъгвала инвеститори при продажбите на обезпечени с ипотеки ценни книжа.

Bloomberg припомня, че регулаторите в САЩ вече глобиха трите от най-големите банки - JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup – с общо над 37 милиарда долара за спорна търговия с ценни книжа, подкрепени с ипотеки, преди финансовата криза.

Акциите на Goldman Sachs поевтиняват с 13% от началото на тази година. Финансовите компании в сектора S&P 500 отчитат общ спад от 10 на сто.

61-годишният Бланкфайн, който не реагираше на призивите да ограничи търговията с облигации, може да съкрати над 5% от трейдърите в този бизнес през първото тримесечие, твърди източник на Bloomberg.

Във вторник Morgan Stanley и Bank of America обявиха по-добре резултати за печалбата благодарение на съкращения в разходите. Намалени разходи подкрепиха печалбата и на JPMorgan и Citigroup, които публикуваха финансовите си отчети миналата седмица.