Засилени мерки за сигурност в Давос

Том Макензи от Bloomberg с репортаж за затегнатите мерки за сигурност на Световния икономически форум в Давос

12:53 | 20 януари 2016
Обновен: 12:55 | 20 януари 2016
Автор: Ирина Илиева
Снайперисти по покривите в Давос преди Световния икономически форум
Снайперисти по покривите в Давос преди Световния икономически форум

Том Макензи: Bloomberg: Тазгодишната блокада за сигурност в Давос за Световния икономически форум е на съвсем различно ниво заради атаките в Париж през ноември 2016.

Предотвратяването на самоубийствен атентат е наша основна грижа в момента, както и обезопасяване на небето със зона без полети, а пътищата и улиците - със снайперисти по покривите.

Тази година е добавено още едно ниво на охрана, за да противостои на всякакви заплахи от страна на Ислямска държава.

Показател за засилените мерки за сигурност е, че има само един път, който води към и излиза от Давос. Швейцарската полиция е затегнала охраната на този пропускателен пункт в покрайнините на Давос заради терористичните заплахи. Беше ни казано, че проверките на хората в конферентния център тази година също са засилени. Властите твърдят, че нямат доказателства за директни заплахи към Световния икономически форум, но не биха поели никакви рискове.

Генерал-майор Жан-Марк Холтер, швейцарска армия: В най-лошия случай ще трябва да се изправим пред терористични заплахи. Знаем, че терористичната заплаха е по-висока отколкото през последните години.

Швейцарската армия се включва в охраната на Давос, включително военновъздушни сили и сухопътни войски. Имаме две противоавиационни оръжия, но това е последното средство, което бихме използвали. Обикновено военновъздушните сили трябва да могат да се справят с помощта на самолети. Париж доведе до факта, че сме с особено изострено внимание към самоубийствени атентати. Взели сме редица мерки - засилили сме контрола, разузнаването, както и други мерки, които нямам право да разкривам в детайли.

Вижте как изглежда Давос по време на форума.