ЕЦБ притиска италиански банки заради лошите кредити

Необслужваните заеми в страната достигнаха рекордното ниво от 201 млн. евро през ноември

09:53 | 19 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, UniCredit SpA и Banca Popolare dell’Emilia Romagna SC са сред италианските кредитори, от които Европейската централна банка (ЕЦБ) е поискала да предоставят данни за техните необслужвани заеми на фона на повишаващия се контрол върху качеството на кредитите в региона.

Прегледът на качеството на активите от страна на ЕЦБ, извършван от т.нар. Единен надзорен механизъм, ще бъде проведен в следващите седмици, посочи органът в изявление в понеделник, цитирано от Bloomberg. Banco Popolare SC, Banca Popolare di Milano Scarl и Banca Carige SpA разкриха, че също ще попаднат под мониторинга на централната банка.

"Банките ще бъдат подложени на оценка на стратегиите им относно необслужваните заеми, управлението, процесите и методологията, която понастоящем се използва на европейско равнище", посочиха от Banco Popolare в отделно изявление.

Италианският пазарен регулатор Consob притиска местните кредитори да представят публична информация, след като акциите им отстъпиха рязко и доведоха до спадове на европейския бенчмарк Stoxx 600 Banks. Понижението отразява опасенията на инвеститорите за нивото на техните "лоши" дългове на фона на по-строгия контрол на ЕЦБ.

Monte Paschi, която бе спасена на два пъти от правителството 2009 насам, отстъпи с 15 на сто до 76,6 евроцента за акции в Милано в понеделник, което е рекордно ниско ниво. Unione di Banche Italiane SpA изтри 7,3%, докато Banco Popular спадна с 6,7%. Индексът Stoxx 600 Banks пък намаля с 1,9% до най-ниското си равнище от ноември 2012, разширявайки загубата си през тази година до 15%.

Единният надзорен механизъм очаква повече информация относно необслужваните кредити, за да се справи с "лошите" заеми в региона, посочи органът в понеделник. За целта работна група "прави преглед на състоянието на институции с високи нива на необслужвани кредити и ще предложи последващи действия".

"Лошите" кредитите на италианските банки достигнаха рекордното ниво от 201 млн. евро през ноември, като рекордно ниските лихвени проценти и борещата се икономика свиха маржовете им на печалба.

Intesa Sanpaolo SpA, UBI и Banca Popolare di Sondrio Scarl бяха сред кредиторите, които посочиха, че не са коментирали с ЕЦБ по-нататъшния анализ и управление на необслужваните кредити.