Чавдарова: Липсва парньорски подход и диалог за промените в Закона за публичните финанси

Трябва да има финансова дисциплина и мерки по отношение на разходването на общинските бюджети.

09:46 | 15 януари 2016
Автор: Investor.bg
Гинка Чавдарова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гинка Чавдарова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основните притеснения пред общините са свързани с факта, че те влизат с доста голяма финансова тежест от предходната година в състезание с времето многобройните общински проекти да се завършат до 30 декември 2015, каза Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините (НСОРБ) в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тази финансова тежест има риск да стане още по-голяма, ако не се осигури ефективното използване на това, което сме направили, каза още Чавдарова.

Стъпка напред е, че се опитваме да създадем законови регламенти и търсене на реформи в общините, но предстои да разберем дали този модел ще сработи, коментира изпълнителният директор на НСОРБ относно готвените промените в Закона за публичните финанси.

Приоритетна задача за този мандат местни власти е да направим качествена крачка напред по отношение на понятието самоуправление или активното участие на гражданите при вземане на основната част от общинските решения, каза Чавдарова. 

Освен проектобюджета за публичните финанси Чавдарова коментира и промените в Закона за обществените поръчки.  

„Новият Закон за обществени поръчки ще заработи, ще е по-прозрачен, но по отношение на ефективност на публичния ресурс, който даваш за тези поръчки, процесът ще е по-дълъг и по-тежък“.  

Вижте повече в следващото видео: