Пътнам: Бъдещето е на смарт суровините

Коментар на Блуфорд Пътнам, главен икономист на Chicago Mercantile Exchange за бъдещето на глобалните пазари в предаването "В развитие", 8.12.2016.

21:54 | 8 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Блуфорд Пътнам. снимка:Bloomberg TV Bulgaria
Блуфорд Пътнам. снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето е на смарт суровините. Това каза Блуфорд Пътнам, изпълнителен директор и главен икономист на Chicago Mercantile Exchange (CME Group) в коментара си за бъдещето на глобалните пазари в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Приближаваме се към един по-рискован свят, каза още Пътнам, но изтъкна , че не вижда риск за криза, подобна на 2008. Причината е, че днес финансовите институции са в много по-добра форма, а регулаторните процеси – по-засилени. Но "това не означава, че няма да имаме проблеми - някои компании ще фалират, а други ще се справят добре. Ще има доста разбъркване на пазари и изненади".

„Инвеститорите трябва да се подготвят за свят с по-голям риск. Политическият риск ще бъде фактор, с който трябва да съобразим портфейлите си“.

"Финансовите пазари са доста здрави, ние сме в период на бавен растеж. Настройваме се към ниските цени и не очаквам големи финансови бедствия". 

Каквато и да е била търпимостта ви към риска до момента, вие трябва да се подготвите за една година с по-голям риск, защото 2016 ще бъде такава, каза Пътнам. 

Относно опасенията за валутна и търговска война, икономистът изрази съмнение, че можем да говорим за такива явления: "Ниските цени на суровините рефлектират върху икономиките, които са зависими от износа и техните валути отслабват.  Валутните пазари отговарят на това, което става със суровините по цял свят, но това не е валутна война". 

2016 ще бъде година на бавен растеж, прогнозира Пътнам. САЩ ще пораснат с 1,6% - 1,7%. В Европа растежът може да е между 1,5% и 2%, а в Япония, може би само 1% - 1,5%. Това са все много ниски темпове на растеж. Русия и Бразилия са в рецесия. Китай се забавя. Може да пораснат с 5% - 5,5%, но няма да е със 7 %.

При бавен растеж, ниски цени на стоките, ниски лихви и никаква инфлация, пазарите, които ще се справят, ще са тези, които са адаптивни и иновативни и това няма да е секторът на суровините. 

Още една година на ниски цени на петрола, прогнозира експертът, както и по-слабо от очакванията на някои анализатори, представяне на долара. Пътнам счита за пресилени очакванията, че Фед ще се вдигне лихвите още 3-4 пъти. Той коментира и "флирта" на европейската икономика с дефлацията, но заяви, че според него "Европа ще се развива добре" и прогнозира ръст на икономиката на Стария континент от 1,5% до 2%. 

Къде ще видим дъното на петрола и медта и кои са суровините на бъдещето, според изпълнителния директор на CME Group чуйте във видеото.