Габриел: Европа е доказала, че при криза може да реагира бързо

Ролята на ЕС в горещите геополитически точки на света, бъдещето на Шенген и миграционните процеси коментира евродепутатът Мария Габриел в предаването „Бизнес старт“, 7.01.2016

09:03 | 7 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Мария Габриел. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мария Габриел. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не вярвам, че идва край на Шенген. Това няма да позволи да бъде спрян eмигрантския поток, каза Мария Габриел, евродепутат от ЕНП за Bloomberg TV Bulgaria. Важно е да се съхрани Шенген, не само като принцип за свобода на движението, но и като обмен на данни. Няма логика всяка агенция да има своя база данни.

„Държавите членки нямат доверие помежду си и до скоро се толерираше само двустранният обмен на данни“.

Според евродепутата полето за действие на мерките за сигурност на ЕС е много важно. „Трябва да бъдат защитавани външните граници, а не шенгенското пространство и мисля, че тук разумът ще надделее. Като външна граница, България  това да привлича вниманието, именно върху този въпрос. Това  ще е нашата битка“.

„Само ако се ускори, обаче, прилагането на взетите решения и има ясни механизми на контрол и отговорности, миграционните потоци могат да бъдат управлявани по един интелигентен начин“.

Ролята на Европа продължава да бъде в дипломацията, каза Габриел, по повод конфликтите в Сирия. „Когато възможните напрежения излязат на преден план, Европа умее да бъде посредник, за да може разумът да надделее. Посоката е, да се продължи с конкретни действия и отговорности, да се начертае план за справяне с кризата в Сирия“.

„Говорим за Сирия, но неглижираме Либия, а аз бих била много внимателна с Либия. Там е сива зона, в която текат негативни процеси“.

Чуйте целия коментар на Мария Габриел  за ролята на ЕС в горещите геополитически точки на света, бъдещето на Шенген и миграционните процеси.