Борисов: Очаквамe поне 4,5% ръст на БВП през 2016

Премиерът призова бизнеса да използва европейските фондове, за да подобри конкурентоспособността си

13:04 | 5 януари 2016
Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News
Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News

Ръст на икономиката от 3% не ни задоволява, като очакванията ни са през новата година той да бъде поне 4,5 на сто. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официална церемония за връчване на първите подписани договори за финансиране на дейности по подобряване на производствения капацитет по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период, предава Investor.bg.

Борисов призова представителите на бизнеса да използват европейските фондове, за да подобрят конкурентоспособността си, да повишат производството си и да увеличат износа "при това евтино евро", което ще повиши икономическия растеж на страната.

Министър-председателят отчете, че до края на 2015 от ЕК са изплатили всички фактурирани суми, а усвояването на европейските средства доближава 95-96%. Какъв е размерът на усвояването на европейските фондове ще стане ясно до края на януари, уточни от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че все още има фактури, които не са верифицирани, но очаква страната да усвои поне 95 на сто от европейските средства за миналия програмен период. По първоначалните данни "отличник" ще бъде ОП "Околна среда", допълни вицепремиерът.

Интересът към първия прием по мярката за развитието на производствения капацитет по оперативната програма в подкрепа на иновациите и конкурентоспособността е бил голям, отчете икономическият министър Божидар Лукарски.

Подадени са били 844 проекта, а одобрените проекти са 202 на стойност 116,4 млн. лв. Максималната субсидия, която ще получат предприятията е до 1 млн. лв. Процедурата е била максимално прозрачна, а критериите - ясни, смята още икономическият министър. Той припомни, че по тази мярка за първи път е бил допуснат и електронен прием на документи. 

Допълнително от първия прием има близо 500 проекта, които отговарят на критериите, за които ще бъде търсен начин за финансиране и на тях. Дончев пък отбеляза, че 57 от одобрените проекти са от Северозападна България. Това до голяма степен се дължи на спорната система за бонус точки, призна вицепремиерът, но допълни, че в настоящия момент тази система е крачка в правилната посока.

Той очаква от предприемачите, чиито проекти бяха одобрени, нови работни места, ръст на производството и подобряване на финансовите резултати. Икономическият министър допълни, че "топката е в тяхното поле" и ги призова да изпълнят стриктно поетите ангажименти, за да няма финансови корекции.

Лукарски анонсира по време на церемонията, че до края на януари ще бъде отворена и мярка в подкрепа на иновациите по програмата. Общата стойност е 10 млн. лв.