Трайков: Три фактора помогнаха на икономиката през 2015

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в "Бизнес старт", 4.01.2016

10:16 | 4 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Трайчо Трайков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Трайчо Трайков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемите в енергетиката са решими и някакъв момент държавата трябва да се намеси, прогнозира Трайчо Трайков, бивш министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Изминалата година не беше лоша за икономиката на България, заяви бившият икономически министър. Факторите, които помогнаха на България са изцяло външни и останаха устойчиви в течение на годината. Това са три фактора, каза Трайков, поставяйки на предно място евтиното евро и евтиният петрол. Евтиното евро e спомогнало не само за износа към страни извън ЕС, тъй като голяма част от българския износ е за поддоставчици на европейски компании, които изнасят извън ЕС. Петролът остави много свободни средства за инвестиции и потребление. Третият фактор са еврофондове, тъй като изтичаше програмният период.

Не последно място, годината беше много добра за оръжейната промишленост, каза Трайков. Дори хронически проблемното ВМЗ е пълно с поръчки.
Динамиката на икономическата активност у нас не съвпада непременно с тази на световната икономика, смята икономистът.

Когато са ниски цените на петрола, страдат големите петролни компании, което се отразява на цените на капиталовия пазар, приемани като измерител на световната икономика. "Сега е добър момент за тези компании да върнат пари на акционерите си и да ограничат инвестициите в търсене на нови находища." Но за страни като България, намалението на цените на петрола с 40% е  положително, твърди Трайков.

Очевидно има проблеми между "Газпром" и "Овергаз", каза той по повод на кризата с доставките на газ за българското дружество. (Според българското правителство и изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен "Газпром" е спрял доставките за "Овергаз" поради неплатени задължения, каквито компанията, управлявана от Сашо Дончев, твърди, че няма - б.р.).
"Вероятно какво точно се е случило, ще стане известно след  време. Сценариите в момента са повече от кандидат-сценаристите", каза бившият министър. 
По думите му "по-важното, което засяга всички, е, че държавата има механизми да се справи с такива малки кризи. Става дума за 10% от потреблението на газ. Това е газ, който е наличен като капацитет за доставки."

Газпром, който има 50% в "Овергаз", е принуден да се раздели с газоразпределителния си бизнес в ЕС, тъй като срещу него се води процедура, припомни Трайков. Според него е чиста проба недобра търговска практика "Газпром" да е и доставчик на газ, и разпределител, който доставя газа на индивидуалните потребители.

В енергетиката няма точно криза, а перманентен финансов недостиг, заяви още бившият финансов министър. Дори БЕХ да получи кредит, за да се разплати НЕК с "AES 3С Марица Изток 1" и "Контур глобал Марица Изток 3", важното е, че тези пари трябва да се вземат отнякъде и този кредит да се изплаща. Така Трайков обясни неохотата на банките да отпуснат заема на БЕХ. "Мисля, че е почти сигурно, че в някакъв момент ще се намеси държавата", прогнозира той.

Според Трайков проблемите в енергетиката са решими. Основният са дългосрочните договори, в които цените се определят непазарно. Бяха направени първи стъпки за предоговаряне, но те не решават генерално проблема, смята бившият министър.

"Въпросът е, че за да участват количествата от дългосрочните договори на либерализирания пазар, трябва да се потърси механизъм за финансиране на тази част, която е над цените на свободния пазар. Наистина има различни сценарии, очаква се правителството да реши през пролетта въз основа на анализа на Световната банка кой път да избере."

Трайков коментира и предстоящата либерализация на пазара и за битовите потребители, заявявайки, че вече "на всички е ясно, че либерализацията трябва да се случи, но няма непременно да доведе до по-ниски цени. Но тъй като правителството трябва да се съобразява с гледната точка на енергийно бедните, трябва да се вземат компенсиращи мерки".

По думите му почти всички цени на различните  енергийни източници в България са около средноевропейските или са по-скъпи като горивата. От друга страна, цената на електроенергията е с около 40% по-ниска от средната в ЕС. Очевидно има някакви дисбаланси, но трябва да се прилагат политики, за да бъдат компенсирани те, препоръча експертът.