Павлова: 2015 беше пикова за българската инфраструктура

Натоварихме максимално строителния бранш през изминалата година, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството

09:49 | 23 декември 2015
Автор: Александра Попова
Лиляна Павлова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лиляна Павлова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2015 бе изключително успешна за развитието на българската инфраструктура. Така обобщи изминалата година регионалният министър Лиляна Павлова в ефира на „Бизнес старт“. Тя говори за различните проекти, които бяха завършени от нейното министерство, финансирани, както от националния бюджет така и от еврофондовете.  В един момент се оказа, че няма достатъчно бази да правят асфалт и скелета да се санира, допълни тя, казвайки също, че „натоварихме максимално строителния бранш“.

„280 млн. лева инвестирахме в болници, и по-конкретно онкологични“, за да може в случай на екстремни ситуации пациентите да не се притесняват от липса на лечебни заведения до тях, каза Павлова. 180 млн. сме предвидили за догодина в развитие на Спешната помощ, заяви тя.

 Общо 3 млрд. лева ще бъдат отпуснати догодина за финансиране строежа на общинска инфраструктура. Това е една от мерките, които ще предприемем да изправим регионалните неравенства, обясни тя. „За да може млади хора да се устроят в дадено населено място те гледат училищата, здравеопазването“, добави Павлова.

12% от тези 3 млрд лева ще отидат в публично-частни патрньорства. Все по-малко ще има безвъзмездни финансирания и все повече ще трябва да разчитаме на бизнеса да вкарва инвестиции и да развива регионите, каза министърът. Тази година 30 млн. евро инвестирани от нас доведоха до 260 млн евро последвали инвестиции от бизнеса. Тоест тази година разчитаме на поне 1 млрд евро – вторични, каза тя.

Министърът говори и за цената на строежа и поддържането на пътната мрежа. Тя каза, че са нужни между 600 – 700 млн лева за поддържането на настоящата мрежа, без да броим новостроящите се магистрали. Приходите от винетки са 200 млн. лева, сега с увеличението стават 270 млн. „Крайно недостатъчно е.“  Тя напомни, че по родните пътища се движат 4 млн. автомобили, като между 300 и 400 хил. се очаква да потеглят от София към провинцията само в предстоящите празници.

Лиляна Павлова подчерта, че най-важните инфраструктурни проекти догодина ще бъдат автомагистралите „Струма“ и „Хемус“. Участъкът Благоевград – Кулата е с най-интензивен трафик в страната и това ще се прояви и през тези празници, каза Павлова. Хемус е ключова в съживяването на Севера, добави още тя. „Без нея инвестиции там няма да дойдат“.