Ангелкова: Руските туристи ще са с 30% повече през 2016

Туризмът е 12-13% от БВП, обясни министърът

11:11 | 25 декември 2015
Автор: Александра Попова
Николина Ангелкова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николина Ангелкова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 очакваме 30% увеличение на руските туристи, при 25% спад тази година. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя говори за туристическата 2016, прогнозите пред сектора и за свършеното от нейното министерство през 2015. Ние рекламирахме директно пред големите туроператори, които са основният начин на пътуване на туристите от Русия. Тези данни са цитирани от самите агенции, допълни тя.

Годината не беше лека – трябваше да изградим цяло едно ново министерство. Въпреки това успяхме да съберем добър екип, с когото въведохме редица наредби, обясни тя. Едни от тях са:

  • Категоризацията на местата за настаняване и хранене – изискванията към 4 и 5-звездните хотели се увеличи с цел да увеличим броя на платежоспособните туристи;
  • Въвеждане на системата „Hotel stars“, която предполага по-предвидими критерии за качество във всички страни, които я имат;
  • Регламентация на апартаментите за гости, за да се избягва „нелоялната конкуренция от места, които де факто предлагат туристическа услуга“, каза министърът;
  • Категоризация на къмпингите и въвеждане на минимални изисквания към тях – да имат „ток и вода“.

Предстои и категоризация на балнео и спа хотелите, „за да не може всеки хотел с басейн да се пише спа хотел“. Освен това същото ще бъде направено за плажовете, тъй като „те формират 90% от летният туристически продукт“, обоснова се министърът.

На въпрос колко е сенчестата икономика в сектора министърът каза 40-50%. Това са големи загуби за държавата като се има предвид, че „туризмът е 12-13% от БВП“, поясни Ангелкова.

Рекламирането директно пред големите туроператори е много ефективно, каза министърът, цитирайки 35% ръст на германците и 40% повишение на поляците направили резервация само през големия туроператор TUI. „За първи път от 5 години Thomas Cook France ще лети до Бургас“, каза Ангелкова. Турските авиолинии, продължи тя, ще има по три полети всеки ден до София. Полетите до Варна се увеличават от 60 седмично тази година до 117 през 2016. Това са признаците, които показват дали ще има ръст, заяви тя.

Прогнозите на министърът са ръст на туризма от 5-10% догодина.