Давос 2017: Президентът Си срещу протекционизма

Откъс от речта на президента на Китай Си Дзинпин в Давос

15:00 | 17 януари 2017
Обновен: 18:32 | 17 януари 2017
Автор: Иван Николов
Президентът на Китай Си Дзинпин пред общото събрание на Световния икономически форум в Давос. 17 януари 2017. Давос, Швейцария. Photographer: Jason Alden/Bloomberg
Президентът на Китай Си Дзинпин пред общото събрание на Световния икономически форум в Давос. 17 януари 2017. Давос, Швейцария. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Китайският премиер Си Дзинпин призова новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да остави страната си част от „трудно спечеленото” споразумение от Париж в реч през Световния икономически форум в Давос на 17 януари 2017.

Си каза, че „всички подписали страни трябва да се придържат” към сделката от Париж през 2015, за да ограничат глобалното повишение на температурите под 2 градуса по Целзий. „Отстъплението от договора би застрашило бъдещите поколения”, каза Си.

В речта си президентът на Китай призова още глобалните лидери и политически елити да отхвърлят търговските войни и протекционизма. В първото си публично отхвърляне на политиките, предлагани от Доналд Тръмп Си не спомена името му, но коментарите му показаха, че има предвид точно него, съобщава Bloomberg.

Си каза в Давос, че провалите на управлението, а не глобализацията подхранват тревогата по света. Той призова милиардери и политици да затворят пропастта между хората с ниски и високи доходи и да подобрят финансовите регулации, без да се отказват от политиките, които са подкрепяли десетилетията на растеж.

Чуйте откъс от началото на речта на президента Си.

Четете интервютата на Bloomberg от Давос 2017.

Вижте мерките за сигурност в галерията от Давос.