Дервенков: Готви се нов фонд България за старт-ъпи

Образованието и финансирането на старт-ъпи в предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria коментират Николета Митева от AIESEC и старт-ъп предприемачите Нед Дервенков и Христиан Даскалов, 26.12.2015

21:52 | 26 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Митева, Дервенков, Даскалов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Митева, Дервенков, Даскалов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обмисля се нов фонд „България“ в подкрепа на старт-ъп обществото. Той ще бъде с частни инвестиции. За пръв път догодина ще има европейски пари за стартиращи компании, при които водеща ще бъде ценността на идеята, а не толкова „метриката и размера на компанията“. Това казаха гостите на предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. 2015 беше много успешна, а 2016 ще бъде още по-успешна, като постигнатото ще се надгражда. Около това се обединиха Николета Митева от AIESEC, Нед Дервенков, старт-ъп предприемач, и Христиан Даскалов, автор на „Стейкхолдър мениджмънт“.

Митева сподели, че бизнес средата за стартиращи компании става все по-динамична, като се представят възможности за все нови проекти и възможности. 

„2015 бе изключително успешна за нови начинания в сферата на иновациите и технологиите. Отвори врати първият в страната и най-големия на Балканите технологичен парк, а София получи много категорично и ясно разпознаване в старт-ъп общността. Нареди се сред топ градовете за стартиране на нов бизнес“, каза Даскалов. 

По думите му 2016 ще бъде още по-успешна и постигнатото ще се надгражда. За поредна година ние сме сред основните локации в аутсорсинг индустрията. Филипините, Египет и България, това са местата, където се развива ИТ аутсорсинга. 

В момента се наблюдава развиваща се тенденция, бизнесът започва да търси хора, които са мотивирани, отколкото образовани, каза Николета Митева. Това според нея е позитивна тенденция, „но дали има връзка между бизнеса и образователната ни система, бих казала, че е по-скоро минимална“.

По думите й в повечето университети не се предполага да бъдеш проактивен, а „трябва сам, на тази крехка възраст, да намериш начин да бъдеш проактивен. Така човек губи себе си и не може да намериш това, което търси“. 

Даскалов допълни, че е важно в образователната система да се даде на младия човек свобода, да бъде изкара извън системата. Да бъде в по-различна среда, в природата, да се въведе състезателен елемент и игровизация. Всички тези възможности, когато се комбинират, дават траен резултати.

По думите му, това, което ги блокира, са нашите приятели законодатели: „Колкото повече се бъркат и пречат, толкова по-добре за страната. Рано или късно ще го разберем“. 

Даскалов цитира и писмото на Марк Зукърбъргър, в което заявява намерението си да дарява богатство, измерващ се в десетки милиарди, в индивидуализация на образованието. Тези процеси са изключително интересни и ние не трябва да сме последни, а от първите.

Финансирането по принцип е трудно. Хората не дават просто така пари за каквото и да е“, коментира тънкостите на финансирането на старт-ъп проекти Нед Дервенков, автор на книгата „Предприешествие“.

Той обаче изтъкна, че инструменти, като европейски средства, двата фонда, които дадоха началото на старт-ъп обществото и подкрепят доста компании. Доста чуждестранни компании също започнаха да финансират стартиращи компании. 

По думите му „енджъл инвестмънтът е все още някаква мистика в България – хора с частни капитали да финансират предприятия. Надявам се да се подобри точно ангелското финансиране в България“. 

„Онези, които са смели, могат да напуснат пристанищата, да отплават в открити води и да успеят. Буквално в началото на следващата година стартира програмата за иновации и конкурентоспособност в една конкретна процедура, в която и стартиращи компании ще могат да получат подкрепа“, каза Христиан Даскалов. 

По думите му, ще се дава възможност за финансиране на база потенциал на идеята, а не на база на метрики и големина на компанията: „Може да си малък, но ако си разкрил нова ниша, то това е най-големият потенциал. Това ще позволи на много старт-ъпи да се включат“. Даскалов посъветва да се наблюдават именно тези процеси: „Това е моя съвет. Бъдете активни и не се страхувайте от провал. 

Той насочи вниманието и към Оперативната програма за наука и образование, която стартира през 2014. „Големи усилия се положиха от гражданския сектор, от бизнеса и от публичния сектор, за да я има тази програма. Тя носи зад себе си 1 млрд. 300 млн лв, които ще се влеят в системата на българското образование“. 

Според него, в рамките на тези програми има много възможности да придобиеш опит и да работиш по проектите, които ще се случат. Не непременно да си човек, който да усвоява средства, но да се учиш как да работиш в рамките на проектно бюджетиране. 

„Човек, стига да има амбиции, може малко по малко да постигне това, към което се стреми. От пробата, от грешката, от провала се учиш. Във финансите е така. Когато работиш с чужди пари, е опасно. Носиш риск, но рискът за мен е нещо хубаво. 

1