Сделките за бързо забогатяване с биткойн и Nvidia започнаха да пресъхват

Акциите на Nvidia поевтиняха с близо 7% и изтриха около 430 млрд. долара от капитализацията ѝ през последните три сесии

12:00 | 25 юни 2024
Обновен: 12:04 | 25 юни 2024
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойн и Nvidia Corp. току-що напомниха на инвеститорите, че най-горещите сделки на пазара далеч не носят само печалба. В понеделник най-големият дигитален актив отбеляза един от най-резките си спадове в цената от началото на възстановяването на криптопазара в началото на миналата година. Това накара инвеститорите да се надяват, че 60 000 щатски долара ще бъде техническото дъно за токена и ще избегне ново понижение.

Междувременно акциите на Nvidia – новата емблема на революцията в областта на изкуствения интелект – поевтиняха с близо 7% и изтриха около 430 млрд. долара от капитализацията ѝ през последните три сесии. Това е най-голямата тридневна загуба на стойност за която и да е компания в историята.

В по-дългосрочен план и двата актива все запазиха огромна част от невъобразимата си възвръщаемост. Но сътресенията отново повдигат въпроса дали пукнатините в динамичните сделки не сочат към по-мрачни перспективи за апетита към риск, тъй като вероятността лихвените проценти да се запазят по-високи за по-дълго време е надвиснала над пазарите.

Спадът на битктойн в понеделник се нарежда сред забележителните скорошни спадове

"Сега хората разбират, че инерцията работи и в двете посоки", каза Крис Уестън, ръководител на изследователската дейност на Pepperstone Group. Биткойнът се нуждае от "настроения, които да подхранват звяра", а Nvidia е "невероятно наситена дълга позиция", добави той.

Биткойнът се стабилизира във вторник, като нарасна с около 3%, за да достигне отново 61 000 долара. Азиатските акции и фючърсите върху тежкия технологичен индекс Nasdaq 100 се повишиха. Движенията предполагат, че по-широките инвеститорски настроения остават устойчиви, подкрепени от печалбите на такива като световните акции, златото и криптовалутите през изминалата година.

Следващото ниво на подкрепа на Nvidia е близо до $115

Карол Шлайф, заместник-главен инвестиционен директор в BMO Family Office LLC, посочи в ефира на Bloomberg Radio, че равнопретеглената версия на S&P 500 се е повишила в понеделник, тъй като Nvidia е имала проблеми. Равнопретегленият показател премахва пристрастията към размера и размива влиянието на технологичните компании с голяма пазарна капитализация.

"За да има устойчивост, е необходимо разширяване на пазара", каза тя. "Смятаме, че основите могат да се пренесат в повече отрасли, а не само в технологичния."