Биткойн е изправен пред „решаващи“ 36 часа, в очакване на решението на Фед

Тридесетдневната корелация между биткойна и доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ е на ниво минус 53, което е едно от най-негативните показания в данните

15:00 | 11 юни 2024
Автор: Сунил Джагтиани
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световните пазари са в напрегнато очакване на решението на Федералния резерв за лихвените проценти и ключовите данни за инфлацията в САЩ. Инвеститорите в биткойн имат основание да бъдат особено бдителни за потенциална волатилност.

Тридесетдневната корелация между биткойна и доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ е на ниво минус 53, което е едно от най-негативните показания в данните, събирани от Bloomberg от 2010 г. насам. Показателят предполага, че най-големият цифров актив в момента се движи в посока, обратна на доходността на бенчмарковите облигации, в необичайна степен.

Облигациите могат да бъдат повлияни от данните за инфлацията и перспективите за политиката на Фед, които ще бъдат обявени в рамките на няколко часа в сряда. Проучването на корелацията загатва за риска биткойн да бъде захвърлен заедно пазара на съкровищни облигации.


Корелацията между 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ и биткойна

Биткойнът се разклати във вторник, като се понижи с цели 3,2% до едноседмично дъно и към 8:38 ч. в Лондон се движеше на ниво 67 780 долара. По-малки токени като Ether и любимият на тълпата Dogecoin също претърпяха загуби.

Биткойнът достигна рекордните 73 798 долара в средата на март, благодарение на притока на средства в специализирани американски борсово търгувани фондове. Но през последните три месеца той се бори за нови върхове. За Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG Australia Pty, неотдавнашните неуспешни опити на биткойна да достигне исторически върхове звучат като „аларма“.

„Липса“ на напредък
„Липсата на възходящ напредък през последните седмици е обезпокоителна, като се има предвид значителният приток на средства в борсово търгуваните фондове (ETF) за биткойн, които досега не са успели да обърнат циферблата“, казва Sycamore. „Следващите 36 часа ще бъдат решаващи.“

От стартирането на ETF-ите през януари досега в тях са се влели нетно 15,6 млрд. долара. В понеделник от продуктите бяха изтеглени 65 млн. долара, с което бе прекъсната серия от 19 поредни дни на записвания, според данни, събрани от Bloomberg.


Американските борсово търгувани фондове за биткойн отбелязват рекордните 19 дни на приток на средства

Очаква се данните за инфлацията да покажат, че ценовият натиск значително надхвърля комфортната зона на централната банка на САЩ. В началото на годината инвеститорите залагаха на множество намаления на лихвените проценти от страна на Фед, но сега дебатът е дали бъдещото облекчаване ще се изразява само в малка промяна на политиката.

Перспективата за по-високи разходи по заемите за по-дълъг период от време може да бъде предизвикателен фон за спекулативен актив като биткойн, който вече нарасна повече от четири пъти от началото на 2023 г. при завръщането си от дълбок мечи пазар.

Техническият анализатор на Fairlead Strategies LLC Кейти Стоктън в изследователска бележка отбеляза „неутрален“ краткосрочен импулс за цифровия токен въз основа на моделите на графиките, като същевременно добави, че дългосрочните перспективи са по-положителни .

Криптопазарът „е като наркозависим, който постоянно се нуждае от бичи новини, за да остане на крака", каза Ананд Гомеш, съосновател на Paradigm, платформа за деривати. „Така че, когато няма такива, пътят на най-малкото съпротивление е надолу.“