Санкционираните от Великобритания руски танкери се събират в Балтийско море

Плавателните съдове, заедно с един превозвач на химикали/нефтопродукти, бяха посочени от британските власти на 13 юни, когато страната обяви широкообхватни санкции срещу Русия

15:55 | 21 юни 2024
Обновен: 16:00 | 21 юни 2024
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Три танкера за суров петрол, на които Обединеното кралство наскоро наложи санкции, се намират в Балтийско море, където два от тях са включени в програми за товарене в пристанищата Приморск и Уст-Луга.

Тяхното използване или не ще даде представа за това доколко ефективни са британските мерки.

Плавателните съдове, заедно с един превозвач на химикали/нефтопродукти, бяха посочени от британските власти на 13 юни, когато страната обяви широкообхватни санкции срещу Русия, включително първия си опит за ограничаване на сенчестия флот от стотици танкери, превозващи петрола на Кремъл и ключова застрахователна компания, базирана в Москва.

Robon, е добре познат на наблюдателите на сенчестия флот от танкери, използван за превоз на руски петрол под предишното си име Turba. Той беше заснет да прехвърля руски петрол, докато фалшифицира местоположението си, като част от документален филм на Bloomberg миналата година.

Откакто е кръстен, корабът е на котва край пристанището на Уст-Луга. Той се присъединява към три руски танкера, които са закотвени там и на които бяха наложени санкции от Министерството на финансите на САЩ през декември и февруари. Нито един от тези кораби не е бил натоварен, откакто е обявен за превозващ петрол, който нарушава ценовия таван, наложен от западните държави върху руския износ в отговор на инвазията на Русия в Украйна през 2022 г.

Ocean AMZ е закотвен на около 80 мили по на запад, близо до естонското пристанище Талин, където пристигна в сряда. Районът е популярно място за танкери, които чакат да натоварят товари в балтийските пристанища, като от петък там има още осем кораба. Според информация за корабоплаването, видяна от Bloomberg, Ocean AMZ е трябвало да натовари товар от суров петрол Urals в Уст-Луга, но данните за проследяване на корабите показват, че той е бил заменен в състава от танкера Asher.

Третият танкер за суров петрол, NS Laguna, преминава през балтийския остров Готланд. Той също се насочва към Уст-Луга, където трябва да пристигне в събота. В корабната информация той е посочен като възможен превозвач на товар от суров петрол Urals, който ще бъде изпратен от пристанище Приморск по-късно този месец.

Отделно от това танкерът за химически и нефтопродукти Canis Power е в корабостроителницата в Ялова, близо до Истанбул в Турция, от началото на юни.

Танкерите, участващи в търговията с петрол на Русия, които преди това са били санкционирани от САЩ, се борят за нормална търговия след определянето им. Въпреки това три от тях натовариха товари през последните седмици, месеци след като бяха посочени от САЩ, в първия тест на Москва за ефективността на мерките, предприети срещу танкерите, на които тя разчита, за да достави своя петрол на пазара.